Monday, March 12, 2012

DANSE MACABRE 90 епизода: Танцот на Ерос и Танатос. The beauty and the victim
When sperm and blood unite

            На полноќ помеѓу деветти и десетти март на брановите на радио Канал 103 се емитуваше деведесеттото издание на радио хорор емисијата Danse Macabre посветено на еротските хорор филмови. Во оваа епизода позборувавме за тоа дека еротиката е неизбежен сегмент од хорор жанрот и е составен дел од неговите тропи уште од неговото создавање. Позборувавме и за заводливоста на злото и еротската предигра како вовед во еден крвав епилог. Во емисијата се зборуваше и за еротизамот во самиот вампиризам и за сексуалноста кај филмовите со зомбија и врколаци, како повторно раѓање на анималните-прималните нагони кај жртвите и една голема игра на моќ и доминација. По оваа предигра и флертот со страшното, преминавме на главните сексуални интерпретации на богатата филмографија на Дејвид Кроненберг и Дејвид Линч, како и една елаборација на сексуалната симболика и значењето на репродуктивноста во научно-фантастичните хорор филмови. Преку маркетиншките експлоататори преминавме во најсуровиот сегмент на емисијата, составен од перверзиите, BDSM, SCAT, некрофилија, порнографија, силувањето и останатите игри кои си ги играат возрасните. Во емисијата беа посочени голем број на филмови и литературни дела кои се занимаваат со овој хорор поджан, започнувајќи од самите почетоци за Дракула, Батори и Кармила, преку вампирските Vampyros Lesbos, Vampyres, The Vampire Lovers, The Hunger, Razor Blade Smile, Trouble Every Day, па се до еден Nekromantik, Haute Tension, Dead Girl, Antichrist, Splice, Аmer и многу други. Од музичкиот сегмент на емисијата секако дека како афродизијак може да ги употребите музичките композиции на: Nick Cave, Nekromantix, Placebo, Queens Of The Stone Age, Т.Б. Трачери, NIN, Marilyn Manson, Opera IX и други. Џорџ Карлин и Бил Хикс беа исто така дел од емисијата и со нивните генијални настапи дадоа осврт на нивното видување на сексуалните перверзии и порнографијата.
              Се надеваме дека екипата на Danse Macabre барем за миг продискутира за неколку од вашите најбизарни фантазии и го разработи вашето либидо. Линкот за емисијата се наоѓа под текстов и слободно може да ја спуштите и да ја чувате во вашите домови за ваше сопствено задоволство. Се слушаме наредната недела, а дотогаш уживајте во хорор филмови повеќе отколку што треба.
           
Линк за емисијата: Vampyros Lesbos

Daughters of Darkness
Razor Blade Smile

Shivers
Lost Highway
David Lynch
David Cronenberg
Nektomantik   
Amer
Splice
Antichrist
Entrails of a Virgin

No comments:

Post a Comment