Monday, April 13, 2015Согледбите на писателот како читател на „Колекционерот на страв“ од Златко Ѓелески

Втората книга на Златко Ѓелески – „Колекционерот на страв“ е нестандардна книга во секој аспект на нејзиното поимање. Не треба многу подалеку да се погледне од нејзините две насловни обвивки да се заклучи дека станува збор за концептуален потфат кој нaјдобро го доловува контрапунктот на двете книги кои се наоѓаат во овој литературен хибрид.

Ако за дебитантското остварување на Златко Ѓелески - „Морбидизам“ важеше потребата за експонирање на мрежата на диверзитетот на жанровската литература и експериментирањето со фантастичниот расказ, истражувајќи ги најмрачните димензии на човештвото, со соодветна егзистенцијалистичка филозофија зачинета со надреални и натприродни сегменти, „Колекционерот на страв“ ја предочува тенденцијата за закотвување на литературните дидаскалии на конкретни локации, доловувајќи го микрокосмосот на избраните места каде е засадено грозоморно чинодејствие кое има за цел да долови еден макрокосмички след на детеријацијата на човештвото. Во срцето на оваа мистична фантастика се наоѓа семето на злото кое го носат во себе сите ликови и го шират со нивните свирепи и арогантни одлуки поради кои ги уништуваат сопствените животи и животите на блиските. Улогата на писателот е да биде хирург кој ќе ги пресече малигните, некрозните и порочните делови од душата со помош на жанровската литература која има со цел да послужи како артефакт за едно збиднување кое никогаш не смее да се случи.  

„Колекционерот на страв“ е составена од две целини. Првата е насловена „Некрово“, претставува новела ситуирана во едно мало проколнато место, каде паганизмот и суеверието секогаш го имаат последниот збор. Главниот лик, Трагач, по осумнаесет години се враќа во родното место со цел да ги ископа причинителите за замирањето на неговиот живот и пречките за зачекорување во иднината. Тој е арогантен осаменик кој се впушта во копање на потиснатите тајни во гробот на неговото минато, за при постепеното симнување по скалилата на лудилото да ја дознае поврзаноста со трулата и премолчена историја на злокобниот град. Следствено на спрегата меѓу јаловата носталгија по загубената младост и тлеењето во суровата реалност, се јавува каузалноста на универзумот и неговата смисла за иронија. Јазикот на моменти е слоевит, на моменти кршлив, а некогаш дури и разуздан од сите канони, соодветствувајќи на темпераментот на раскажувачот на сопствената агонија, кој се наоѓа во стадиум на пролонгиран делириум. Новелата е работена според урнекот на мрачниот романтизам, со силни влијанија на Шели, По, Џејмс, Волпол, Бекфорд, Луис, Бирс, амалгамирајќи ги со оставнината на модерните Стокер, Стивенсон, Грин, Хил, Ленсдејл, Баркер, Винтер-Демон, Ли, користејќи го јазикот на Лавкрафт во описите на ритуалите, култовите и прастарите ѕверови, водејќи го читателот низ бескрајното подземје, проколнатите куќи, интердимензионалните безднести портали меѓу световите и мрачните шуми на Некрово. За некого модерно Кукулино, за други реинкарнација на Данич. Структурата на делото е постмодернистички колаж кој ја сплотува епистоларната форма со извадоците од весници, дневнички запис и извадоци од монографија.

Втората целина го носи насловот „Гробницата на жививте мртовци“, составена од дваесетина раскази за ликови со меѓусебно испреплетени судбини, лоцирани во една чудесна зграда која се храни со нивната агонија и неуспехот за нивното реализирање. Со оваа плејада на ликови се запознаваме во моментите кога нивните животи скршнуваат од детерминираниот пат, затоа што избегнуваат од соочувањето со нивните емоции, живеејќи во кожурецот на нивниот конформизам.

Проблематиката на колекционерството се провлекува низ целата книга, претставувајќи нишка која ги овоплотува и соединува двете целини. Неизбежно е да се повлече заклучокот дека поседувањето на стравот во сите негови форми ќе биде погубно за неговиот колекционер, кој ќе биде последната жртва која ќе падне во посед на неговата колекција. Имам некое чудно претчувство дека писателот напишал книга којашто сакал да ја прочита.        


Saturday, April 11, 2015

Мемоари од Златко Ѓелески


МЕМОАРИ

Јас имав голем проблем. Добив губиток на сеќавање. Во одредени делови на денот не се сеќавав што точно сум правел. Како некој да ми ја избришал меморијата со некакваси семоќна гума за бришење. Не знаев кои би биле причините за една таква амнезија. На почетокот се загрижив да не сум се запознал со Алцхајмер на млади години, но откако ќе влезев во некакваси епизода на бессознание, многу добро знаев како се викам и знаев каде се наоѓам. Тоа ми даде лажна надеж дека ќе ја елиминирам оваа болест од списокот. Во една безизлезна состојба, си создадов список на можни болести кои би можеле да го тероризираат моето тело. Со оглед на тоа што докторите не знаеја што се случува со мене и немаа никакви логички или медицински објаснувања за моите „црни дупки“, бев присилен самиот да си вршам испитување врз своја кожа, целосно ненаучно затоа што науката немаше одговор за моите губитоци или добивки на свеста. Како телото да ме напушташе во тие „црни дупки“, а јас заглавував во некој непознат простор и време и ми изгледаше како еден миг да трае цела вечност во мракот. 
Моите „црни дупки“ или како што јас нагалено ги нарекував „зацрнувања“, беа доста нелогични. Фрустрацијата ми се зголемуваше поради фактот што откако ќе се разбудев од заборавот, се чувствував освежен, исполнет со некаква силна енергија. Тоа не беше будење од сон бидејќи знаев кога доброволно им се препуштам на домените на сонот, иако не можев да ги разберам нив. При нивното завршување не ја чувствував таа моќна енергија, во нив свесно влегував, тие несвесно се формираа и излегував како истиот човек кој влезе во нив. Секако дека ми беа потребни неколку секунди по будењето да ги избркам демоните кои сакаа да излезат од сонот во мојата соба, но штом не се манифестирале видливи промени, сметав дека и јас сум непроменет. Во моите губитоци на меморијата јас не влегував свесно, со намера и цел да им се предадам. Не знаев ни дали колабирам затоа што ме обземаа „црните дупки“. До моментот на моето повторно когнитивно отворање на очите со полн разум зад погледот, се враќав на себе како нов, препороден човек. Ја чувствував промената, но не можев да утврдам од каде и како таа пристигнала во моето тело, иако не сакав да ја прифатам како реална. Не знаев од што се состојат „црните дупки“. Знаев дека започнуваат со велот на мракот и завршуваат со исчезнувањето на тој тегобен превез. Мерачите на времето ми соопштија дека поминале неколку часови за кои мојот мозок нема никакви спомени. Не знаев со што се исполнети тие мрачни часови. 
Го јадев тоа што го јадев и пред да се случат „црните дупки“. Не се сеќавам кога се појавија за прв пат. Кога ќе ги погледнам фотографиите од минатото не можам точно да се сетам кога почнаа да се случуваат овие губења на сеќавањето. Знам само дека порано ги вбројував во моите дневни дремки. Но, набрзо почнав да ги разликувам дремките од овие црни дупки во помнењето.
Се обидов да се вратам следејќи ги своите стапки во мојот ден. Се обидов да се сетам кои беа последните процеси што сум ги извршувал пред да ми се врати свеста. Почнав да одржувам идентичен дневен ритуал на будења и навики за да знам точно во кој миг биле нарушени. Почнав да водам дневнички записи на своите дејствија, но тие некогаш остануваа нецелосни, а некогаш беа испишани со ракопис кој не можев да си го дешифрирам, за потоа да ми изгледаат како писмо што ми го испратил некој странец. Не можев да го прочитам тоа што сум го напишал. Катастрофа. Се чувствував како лабораториски глушец кој не го разбира концептот во кој е заробен. Последните сеќавања до кои доаѓав во моите дневнички записи беа ѕвонењето на ѕвончето на надворешната врата. Дупката не можев никако да ја пополнам ни со овие дневнички записи. Не можам да откријам кој е тој што доаѓа на мојата врата.
Решив секој миг од мојот ден да го снимам со дигитална камера. Ја снимав мојата дневна рутина со статично поставена камера и во моментот кога некој ќе заѕвонеше на вратата, ја земав камерата и заборавот започнуваше. Откако за прв пат си дојдов при свест, обземен од таа незапирлива енергија, решив да го премотам снимениот филм. Тоа што го видов на снимките ме запрепасти. На вратата се појави свештеник и зборуваше дека барал пари за некаквиси гомненици кои ни самиот не ги разбираше. Некаквиси мозокоперачки донации за некаковси објект. Јас ја држев камерата. Слушнав смеење. Свештеникот се налути и рече дека ако не сум плател, ќе сум направел нечесно дело. Кој му дава право на тој човек да одлучува што треба и што не треба да правам? Според снимката, јас сум го поканил внатре кажувајќи му дека ќе му го дадам тоа што му треба, иако не верувам дека тоа би го направил при здрав разум бидејќи чувствував омраза кон човекот дури и додека ја гледав снимката. Низ објективот гледам како свештеникот влегува во мојот дом, седнува во дневната, а камерата се движи до кујната, една рака зема нож, се доближува до свештеникот и раката која го држи ножот започнува континуирано да го прободува свештеникот. Тоа е мојата рака. Со едната рака снимам, а со другата вдлабнувам во телото на свештеникот за да го пронајдам изворот на неговата ослободена крв. Човекот умира пред објективот. Ја оставам камерата и во преден план е неговото безживотно тело. Се враќам во кадарот со секира во раката, го влечам лешот низ собата ставајќи го во најлонска вреќа и почнувам со секирата да го сечам неговото тело на помали парчиња. Пресечените парчиња ги врзувам во вреќата и повторно излегувам од кадарот. По некое време се враќам во собата, забревтан погледнувам во објективот на камерата со луцидна насмевка. Не можев да се препознам. Кој е тој што ме глумеше мене? Човекот личеше на мене, се движеше како мене, но глумеше според некое животно сценарио кое јас го немам прочитано. Тогаш се исклучи лентата и се сеќавам дека се разбудив со камерата в раце како ништо да не било, иако во неа се наоѓаше снимка која ми даде одговори на моите најголеми мистерии.
Почнав да се плашам од себеси. Не знаев како да реагирам. Откако го погледнав убиството, сфатив дека во мојата коматозна состојба, кога мојата потсвест управува со моето тело јас сум подготвен на сé. Што ако ова не е мојата прва жртва? Што ако не можам да запрам со убивање? Каде ги носам мртвите трупови? Ако полицијата дознае, оваа снимка може да биде клучен доказ за моето притворање и осудување. Што ќе променам ако ја уништам? Ништо. Нема да се избришат грозоморните чинови од историјата. Тоа е можеби нечиј татко, сопруг или што ти јас знам, а пресечен е на парчиња. Некој може да го побара. Што е пострашно од тоа, некој може да го најде. Наредниот ден може повторно да убијам и некој да ме забележи. Нема да им биде потребна снимката од убиецот кој ќе биде фатен на дело.
На почетокот се трудев да се одржам што е можно подолго во будна состојба, се повлеков во ќош и молчев. Наредниот ден слушнав тропање на мојата врата и ја загубив свеста. Повторно се разбудив со камерата в рака. Ми беше страв да погледнам што се случило, но истовремено морав да знам на што треба да бидам подготвен. На снимката беше снимено убиството на партиски член што ми ветува дека ќе ме вработел ако сум гласал за да дојде неговата партија на власт. Процедурата на неговото прободување, обезглавување и остранување на трупот беше идентична. Наредниот ден повторно ја загубив и повторно ја пронајдов свеста со помош на снимката на питачот кој влегува во мојот дом мислејќи дека ќе добие пари, но наместо тоа станува нова жртва во моите снафовски екстраваганци. Со помош на камерата, комплетирав колекција на изгаснати животи. Одвратно. Бев згрозен од себеси.
Сфатив дека нема да можам да престанам да убивам и со секој нов ден и секоја моја жртва, јас морав да се помирам со фактот дека не можам да се спротивставам на тоа што не можам да го контролирам. Од една страна не чувствував сожалување за лицемерните луѓе кои доаѓаа во мојот дом со маски на лицата и извежбан дијалог за изведбата или, пак, луѓето кои си даваа на значење со тоа што љубоморно ја критикуваат мојата или туѓата работа. Со секое наредно убиство, почнав да уживам во таа моја нова енергија. Се навлеков на неа. Почнав да ги подготвувам сечилата за веќе добро извежбаниот чин. Претпоставував дека омразата била искрата која ги иницирала моите „црни дупки“.
Заѕвони ѕвончето. Повторно се разбудив со камерата во моите раце. Рацете ми беа крвави. На подот лежеше едно осакатено мртво тело. Тоа беше телото на еден мој чичко. На снимката од камерата, овој член на фамилијата, кој го немало кога ми требал и секогаш бил опремен со изговор за тоа, сам си се покани во мојот дом за да му завршам некаква работа. За тоа негово самоволно влегување добил неколку гратис прободувања со ножот. Дојдов при свест само неколку мигови по неговата смрт. Ја оставив камерата и почнав свесно да го расекувам неговото тело на парчиња. Го спакував и го фрлив во најблискиот контејнер. По ова убиство, моите „црни дупки“ исчезнаа, но остана жедта за таа енергија.
Наредниот ден, кога ми заѕони ѕвончето на вратата, јас не ја загубив свеста. Свесно ја зедов камерата и го поканив гостинот кој го мразам во мојот дом. Зад мојот грб го чував ножот кој набрзо се запозна со неговите внатрешни органи. Неговата смрт свесно ја снимив со камерата. Од тој ден, преку моите мемоари се доближив до другиот јас кој живеел во мене. Навреме ја сфатив пораката која ми ја праќаше од другата страна на свеста. Му го разбрав јазикот и комуникацијата се воспостави. Ја повратив чудната енергија во моето тело, енергија од која немав намера да се одвикнам. Од тој миг за мене денот и ноќта станаа деноноќие, а тој што ги снимаше убиствата и јас, кој ги гледав, станавме еден човек со иста агенда. 

                                                                                               
                                                                                                12.2.2010

     

 Морбидизам, 88-91 стр

                                                                             (Фотографија на Јована Мишкоска)Monday, July 21, 2014

Листа на епизоди на Danse Macabre


Ова е целосна листа на сите епизоди на Danse Macabre од прва до петта сезона.

Danse Macabre (001 Izdanie) Invitation To Danse Macabre.mp3 20.2 MB
https://mega.co.nz/#!ns5BTbJB!z13ctg7Ocm5yjp3VkHiYDuOC6FMQm3a8l39S-Cb12Oo
http://goo.gl/iQBnzt

Danse Macabre (002 Izdanie) The Ghost Of El Burro.mp3 114.2 MB
https://mega.co.nz/#!Xw4DxIrI!HuIiKM3MHw_lDwVjF9PElXdLLujg_LdTkTHt5yVNaV4
http://goo.gl/jFBKwJ

Danse Macabre (003 Izdanie) Werewolves Of The Big City.mp3 100.8 MB
https://mega.co.nz/#!P1hBxLxK!528WdXrwsplQqUg9HCevCMUn-vReiFuKDTSX8ulBcKY
http://goo.gl/McwgO1

Danse Macabre (004 Izdanie) Hunting For Witches.mp3 112.8 MB
https://mega.co.nz/#!T9IlmAAS!-BamVi6Nrw4UQS8GCfv6PEwnxcLk8dCUqWsaHPM4A1I
http://goo.gl/Jaj66u

Danse Macabre (005 Izdanie) Dance Of The Bogeymen.mp3 111.8 MB
https://mega.co.nz/#!74hxzKwK!MK88C6KdaNv5hiN8VJRAH1QU4HycccIBq5PoW7PdQKU
http://goo.gl/80KbyW

Danse Macabre (006 Izdanie) The Endless Dream Of Morpheus.mp3 115.5 MB
https://mega.co.nz/#!n4QgwJZR!kHl3cmzR08kvssrdJKanfklydubhNRaQaMr9o0Q0buo
http://goo.gl/MmEmLw

Danse Macabre (007 Izdanie) Dracula Vs. Nosferatu.mp3 112.3 MB
https://mega.co.nz/#!voA0FQjL!jvRfRRz_gBpZnOlBP0FVMlPuzitjiNiI5Ab0Pf7KJuQ
http://goo.gl/VOHYko

Danse Macabre (008 Izdanie) UFOs, Mulder And Scully.mp3 127.2 MB
https://mega.co.nz/#!GoBWhBQR!_6fnem0uz6-aF49BZou_Ipp9mrFwmUbCC84cgVaaiwI
http://goo.gl/wwDkVC

Danse Macabre (009 Izdanie) A Dog Called Dylan Trailers!.mp3 130.5 MB
https://mega.co.nz/#!O45hwIjB!jlIRs7K98NKqgBJWOSFbRHZslykb9G_IwQTytfx8rp4
http://goo.gl/sCTTQU

Danse Macabre (010 Izdanie) Giallo! Giallo! Giallo!.mp3 112.4 MB
https://mega.co.nz/#!fowFxCoa!FBdyBIR0bZqPnq2_s4TPF_YBu8PAUngqQhLCSjjgWt0
http://goo.gl/f5AlYv

Danse Macabre (011 Izdanie) The Cassandra Complex.mp3 117.0 MB
https://mega.co.nz/#!X5YjUL7I!8zqfGYiIq02h2fwjCO5VuHJIsupX41it67fc7x6rYuI
http://goo.gl/Te27sV

Danse Macabre (012 Izdanie) Horror Software, Inc..mp3 122.6 MB
https://mega.co.nz/#!OsoV2DKJ!w4DzxDWybIl72ss86jNj0LwGNudZRPNSlazhWu1knrY
http://goo.gl/YCWNwd

Danse Macabre (013 Izdanie) It's Alive!.mp3 111.5 MB
https://mega.co.nz/#!3twlRSaI!O-mPhwMz85euLSafiy9u2dTHUKvw8QU7iPTr1uZHxVc
http://goo.gl/80GMMF

Danse Macabre (014 Izdanie) Tetsuo And The New Flesh.mp3 116.6 MB
https://mega.co.nz/#!io52nSKa!mv_8DNZ57an907DwvDxX4thbWnfaLi0qvVLUtd4bnj8
http://goo.gl/U0paCU

Danse Macabre (015 Izdanie) Faust Vs. Pinhead.mp3 114.4 MB
https://mega.co.nz/#!Dp4BlbIa!8dTfrHoW03IwVka5Q4C8YmDXwWYHyjTx-8RUC87KS74
http://goo.gl/9KMB5V

Danse Macabre (016 Izdanie) The Z Word.mp3 111.5 MB
https://mega.co.nz/#!3k410TKI!DBX-ug7bV3DUgTnj8qAAD-X7bKhEUm9-vLArZDDvMsU
http://goo.gl/hxImcr

Danse Macabre (017 Izdanie) The Greatest Hits Ofthe Marquis De Sade.mp3 114.4 MB
https://mega.co.nz/#!a94TXDJC!a9dq6stLjEQyTjZZNyUGcjmIK0HAdUv83ePlyJJoPxg
http://goo.gl/zv68I8

Danse Macabre (018 Izdanie) The Dark Adventures Of H.P. Lovecraft....mp3 129.5 MB
https://mega.co.nz/#!ClhmVCTD!we7A7tpKLrkURnqTgb94tnZDuzu-eKfmG7ym3udm4Uk
http://goo.gl/HXsMYp

Danse Macabre (019 Izdanie) Alfred Hitchcock Presents.mp3 114.6 MB
https://mega.co.nz/#!rto2WCCK!K3G7BJUCvjltMXy3DtvrK0B_rFMp42nwOnQsptUMh7M
http://goo.gl/0FnvS7

Danse Macabre (020 Izdanie) Twin Picks.mp3 117.7 MB
https://mega.co.nz/#!bp4iATCB!sOF8OubT6pU-hizCOpVvLntm89GVGGBlKvJnNKi2Zok
http://goo.gl/4K8yGa

Danse Macabre (021 Izdanie) The Halloween Special.mp3 247.4 MB
https://mega.co.nz/#!TxRgSTiA!RAA3n22LZc1vxKchh_DiwVsqH3kp0uSdZLPTG4wcv_U
http://goo.gl/2s37Vb

Danse Macabre (022 Izdanie) Hamers House Of Horrors.mp3 121.7 MB
https://mega.co.nz/#!exYgzJbL!WaMXWHxRgvHNJILokBTcEILCUdSTHxZLC4LuZaWOYO8
http://goo.gl/8OpN8P

Danse Macabre (023 Izdanie) Petok 13 I Brojot 23.mp3 114.1 MB
https://mega.co.nz/#!K4QF0bIZ!C5wXLVl9iB9nKe9Q0PO4bH9_VOb2BIAHN4II2NwY1-I
http://goo.gl/1H4akX

Danse Macabre (024 Izdanie) Japonski Horor Film.mp3 122.0 MB
https://mega.co.nz/#!GpQimJRQ!C5ba6lZsd1L2XEm1pLcJSojAp7O1idgbK3Nym2BzcQA
http://goo.gl/FyrjLQ

Danse Macabre (025 Izdanie) Shah So Smrtta.mp3 115.1 MB
https://mega.co.nz/#!blY2WKbS!6zVXS5bNpKJixCymoySozEtMKckqfdpUlnhsJyTmy6Q
http://goo.gl/mUovIq

Danse Macabre (026 Izdanie) Edgar Allan Poe.mp3 125.3 MB
https://mega.co.nz/#!vl4TVAAB!eslumQioeaj0gw6PvQ-xUi7lhGwRkOp6zElVhRg7w6c
http://goo.gl/2e0oJd

Danse Macabre (027 Izdanie) Krvava Nova Godina 2009ta Retrospektiva.mp3 120.7 MB
https://mega.co.nz/#!GwhXFKBa!otuo9hceKk06phqydG1orzufMAewISGoDpev9KwPcVs
http://goo.gl/axPmjw

Danse Macabre (028 Izdanie) Stephen King 1 Del.mp3 127.6 MB
https://mega.co.nz/#!jg5DSDKD!ywgMLLGG4wbxuzNREqguDRWXItitAfRs148op-tbW0c
http://goo.gl/sRlIcZ

Danse Macabre (029 Izdanie) Stephen King 2 Del.mp3 133.8 MB
https://mega.co.nz/#!CtJxGCDR!ZaUSoKOILTpCXKwKHAFwQtSzJ4MT2490B2aXKJngTzM
http://goo.gl/uZtpCA

Danse Macabre (030 Izdanie) Crna Magija I Kletvi.mp3 132.2 MB
https://mega.co.nz/#!z0QnTIBY!kyjNU1wMRY_X5PzQrg1lx4ovMn2FnyYZY7j19R5mZhw
http://goo.gl/lozdC1

Danse Macabre (031 Izdanie) Mreza Na Hororot.mp3 117.3 MB
https://mega.co.nz/#!Hg5iiCZI!lMQOk9Q7nOzV5FDk2qoI-kZaqC0mfpSXKwIU55TIRoU
http://goo.gl/6Y3XIU

Danse Macabre (032 Izdanie) Deca Vo Horor Filmovi.mp3 111.0 MB
https://mega.co.nz/#!75RXVL7a!AEwSvmezXfp49rDnALQ8FdgKZVGX_AXMQFPR3edUizg
http://goo.gl/DvCJzr

Danse Macabre (033 Izdanie) Stand Up Hiks & Karlin.mp3 116.7 MB
https://mega.co.nz/#!HwIgEI4a!UEDC57Elz-E4j4DNUXIMfo-iwv-KZMauni5UdpXYyiI
http://goo.gl/c8XIy6

Danse Macabre (034 Izdanie) Cudovishteto Od Lagunata.mp3 130.9 MB
https://mega.co.nz/#!LhwUCb5J!qPHp5CMcszP9UiqCN8dBmMemcyDfMUhhluFrW90s64k
http://goo.gl/JwrDxi

Danse Macabre (035 Izdanie) Naked Lunch (Od Atlantida Do Interzone).mp3 120.0 MB
https://mega.co.nz/#!Chg3jIRZ!bcdX9rzePHF7Om-3ox-yN5ELMS2jAxJzRWt_5dInSD4
http://goo.gl/lFxjbi

Danse Macabre (036 Izdanie) Hororot.mp3 117.1 MB
https://mega.co.nz/#!HtAnlDQI!K9wy6ZQKUlwkgtkT6s8Amw5W7elQD5BbCe1Oe47MUTU
http://goo.gl/Hpbrrc

Danse Macabre (037 Izdanie) Danse Macabre Rodenden.mp3 120.7 MB
https://mega.co.nz/#!O4gXVCia!qp1bbA4tl21COY2AwJPyuAaGHm0vCB3DsmGiidPThkM
http://goo.gl/SAUsvW

Danse Macabre (038 Izdanie) Film Noar.mp3 116.1 MB
https://mega.co.nz/#!3lI3ASrK!xrHDGwyskXwzJZB6JkHxTnJH19_1xb_Oi_O2jS624OU
http://goo.gl/Mtj4h1

Danse Macabre (039 Izdanie) Nastap Na Disharmonija Kvartet.mp3 133.7 MB
https://mega.co.nz/#!755A3S6L!RtyEjjFExElnZOT2A4A_R_bG6QqBBIRCICxjrqeCwhY
http://goo.gl/mUZLXs

Danse Macabre (040 Izdanie) Kanal 666 TV 1 Del.mp3 174.8 MB
https://mega.co.nz/#!PtAgFBTS!cFNNqTziGgQKIVJAIjWZ4eCQYWRglmy_oIWQlDcLcxQ
http://goo.gl/vj5yVm

Danse Macabre (041 Izdanie) Kanal 666 TV 2 Del.mp3 120.9 MB
https://mega.co.nz/#!y0RhyLwI!KuGwkwWUsFpyTKwEHZfATVml4n-jIoLFDnwQc8X4ugk
http://goo.gl/UrTQPk

Danse Macabre (042 Izdanie) Horor Teatar.mp3 118.7 MB
https://mega.co.nz/#!i95WgbaA!_GdpdkOE1VXLCuqDBLoMfbl-l6HJpPSL42Ku4x3LZaE
http://goo.gl/Qyyy0w

Danse Macabre (043 Izdanie) Zombi.mp3 118.4 MB
https://mega.co.nz/#!6shDBKgK!cFgTUcAhEWq2vyADcxwOLFkdC9jKdwlyQHi5TuehITk
http://goo.gl/plmzyI

Danse Macabre (044 Izdanie) Leto I Horor Filmovi.mp3 113.6 MB
https://mega.co.nz/#!G8w0QCpa!S4HcV9xh-oZyFPOsdMTi4djTSAbiyuQho17wAGvUjUc
http://goo.gl/PMCK6u

Danse Macabre (045 Izdanie) Seriskiot Ubiec.mp3 108.6 MB
https://mega.co.nz/#!zpw02CRb!HWML0fKxbkWkkBWjvJFdgtdh7vWypSekcShLgAChrB4
http://goo.gl/wgFQfO

Danse Macabre (046 Izdanie) Najgolemite Stravovi.mp3 121.6 MB
https://mega.co.nz/#!et4FFI4Q!sUPVBfzQUP76J1Wpt_qKVOlE-SJ596ru9WyKmbtdy1M
http://goo.gl/N3if6u

Danse Macabre (047 Izdanie) Kultura Na Strav I Paranoja.mp3 116.1 MB
https://mega.co.nz/#!S1ZknaIZ!GD50uk60627zzDppcVqWZV2lD6PavfTOm2lIahW5gjA
http://goo.gl/Km50YT

Danse Macabre (048 Izdanie) Ziv Pogreb Tafofobija.mp3 112.9 MB
https://mega.co.nz/#!vs4xBA4S!zCQrnN0nTgX5qfYUdsmLV1R36uvPHgC7dXx841CU5tM
http://goo.gl/FuUryA

Danse Macabre (049 Izdanie) Koshmarite.mp3 155.2 MB
https://mega.co.nz/#!LsR3BagY!UpaPRJVsCeNyrvRJakjA2ChFYVDsny9qGUwkSrH3QIc
http://goo.gl/0CwR8O

Danse Macabre (050 Izdanie) Zloto.mp3 145.2 MB
https://mega.co.nz/#!q9Rm2ZQA!D9vXU5Yd-VHBLWBpfriMCeFy306sgYqLHud-HxhjFc0
http://goo.gl/RpN71T

Danse Macabre (051 Izdanie) Pismo Od slushatelite Brus & Udo.mp3 112.2 MB
https://mega.co.nz/#!roY0Ubhb!cC3ZS7zFbh6hgjNlzioi2zVj1oGcCNItXoxlINPOsPM
http://goo.gl/ZSr4xE

Danse Macabre (052 Izdanie) Najdobrite Horor Filmovi.mp3 128.0 MB
https://mega.co.nz/#!3kAwAb4b!zboJR9R-RELInA4sbddL34czcjKgCNmvnQv1Z_DGDrA
http://goo.gl/P9K2CH

Danse Macabre (053 Izdanie) Serija Zora Na Samrakot.mp3 127.9 MB
https://mega.co.nz/#!r8AVjRZA!uSa8AEwzxiXBGhW3QPYYV3a1j-krX1US3CJtTI5Pyk4
http://goo.gl/xcpqcx

Danse Macabre (054 Izdanie) American Psiho.mp3 115.8 MB
https://mega.co.nz/#!v5pHXJDa!TWVN-t-rzmrx8UX8I27FONsS-EbyPpiH4Iq1ml7k1k0
http://goo.gl/Bi8ECR

Danse Macabre (055 Izdanie) Doppelganger.mp3 119.1 MB
https://mega.co.nz/#!SogSxSqS!9qc6CrMeP5SjOQ3pci4YB524xoEPMoeBHTSDPaDp0ec
http://goo.gl/A1EMYP

Danse Macabre (056 Izdanie) Kradci Na Tela.mp3 119.4 MB
https://mega.co.nz/#!2hpm3YoT!TOcjl-dk5R6aQ9rr6WbAxVU7eIqkcEChm8i470nat68
http://goo.gl/2cKTQO

Danse Macabre (057 Izdanie) NLO Kidnapiranja.mp3 129.0 MB
https://mega.co.nz/#!mwoREQKB!EBJLVe8Sdd0EjPMfJswdghGOH3LkcGtqjgDzljVJIdk
http://goo.gl/1VHK90

Danse Macabre (058 Izdanie) NLO.mp3 115.9 MB
https://mega.co.nz/#!atwlnYLI!RJaFo95x45Hlfxos0IOgH282q1U5cBgDFmKapWB5stw
http://goo.gl/O6LrnU

Danse Macabre (059 Izdanie) Retrospektiva Na 2010.mp3 114.4 MB
https://mega.co.nz/#!Twpz3CAR!PzBQ8yqlA8s5iUX4r4_luKAGlVuREkOToGURkKq256w
http://goo.gl/r6JH6I

Danse Macabre (060 Izdanie) Monsters.mp3 123.6 MB
https://mega.co.nz/#!q5phHAaZ!O_EHEJFc7pWIn22BsGAPkBoo9MqGZZudGgKTPlsujlE
http://goo.gl/uXPsv2

Danse Macabre (061 Izdanie) Motorna Pila.mp3 117.3 MB
https://mega.co.nz/#!K0xEQKjR!K6YmRneWy7z7ybx8JTRQp9ar66izMcYotFnMHKrEofY
http://goo.gl/4htlmr

Danse Macabre (062 Izdanie) Noz.mp3 110.0 MB
https://mega.co.nz/#!zoY0zIZL!9IfSzJ12Rz6XXs73qIFBphW21EDp4omFzvjFNdbw_CM
http://goo.gl/OVM3gA

Danse Macabre (063 Izdanie) Strip.mp3 119.1 MB
https://mega.co.nz/#!ewRFGSKI!uXqflGN1u-_LoqXLv2fXmnxLaMSkGbO8WxX1cx3GJpI
http://goo.gl/9YRkxx

Danse Macabre (064 Izdanie) Alan Moore.mp3 109.6 MB
https://mega.co.nz/#!Kgo1WCwQ!GWNxw6-e0QwQNrkLB5Nq_D3hk9smDVpb-I482St5gX0
http://goo.gl/C9kuzA

Danse Macabre (065 Izdanie) Antologii I Omnibusi.mp3 179.2 MB
https://mega.co.nz/#!ykxG3a6Y!ZGqpFNTocuTOqMYP093f_gQcJZYqzTfjUT8sB4kc_jE
http://goo.gl/u8iNHF

Danse Macabre (066 Izdanie) 666.mp3 191.0 MB
https://mega.co.nz/#!Po5QTL7C!CwlAOnTdzyzNGsmSHPgf2GmZK23_JoKU6j1FS3GUoTs
http://goo.gl/ImQFxg

Danse Macabre (067 Izdanie) Filmska Muzika.mp3 166.9 MB
https://mega.co.nz/#!nlIAxKpY!Q4hQcYfStTj0-ztfivqwxA-zBW58f5MVJa0lbIaUGtk
http://goo.gl/UC8cWP

Danse Macabre (068 Izdanie) Evropa.mp3 180.8 MB
https://mega.co.nz/#!31pC3LJR!-CgUnnhX17QdUhyyxkiDjsWNcwneYgruFOR4Pzb-l3I
http://goo.gl/yj6ZuA

Danse Macabre (069 Izdanie) VHS.mp3 178.8 MB
https://mega.co.nz/#!31BC0CLI!oTPbQ-1RyWb0LhvkVpgucXkGueClo-LaqWPAK43U1qg
http://goo.gl/QLe3JV

Danse Macabre (070 Izdanie) 91va Godina.mp3 163.2 MB
https://mega.co.nz/#!msIUjbaR!zB1t3o94f_AGlNOEk1iA2NZ24hAYtnrx-nHfazikiPE
http://goo.gl/FCH5Fk

Danse Macabre (071 Izdanie) Kniga Na Mrtvite.mp3 168.3 MB
https://mega.co.nz/#!awAxiJBK!avGH6FoFdxCMjGIT7dNm_t_pSS3Fp4FvoOVGE4x1Jew
http://goo.gl/4uQoiY

Danse Macabre (072 Izdanie) Policajci Negativci.mp3 182.1 MB
https://mega.co.nz/#!Hg4FDIJL!EPhtXn0FeVGU07Ir7uko30P3Rs_7ThFYJYftOPjvlao
http://goo.gl/Ne0tt5

Danse Macabre (073 Izdanie) Politicki Horor.mp3 190.9 MB
https://mega.co.nz/#!W4Y3GRiQ!G40liLQk3UuaUOJ-MSrG4cLWmjMwkQsEcm2zGbM8slA
http://goo.gl/KJSwVL

Danse Macabre (074 Izdanie) Wes Craven Vs. Karpenter.mp3 216.8 MB
https://mega.co.nz/#!PwZ1wLSA!MaMQyzlRnXIWDXzVGo2LXGiya-81VGZ18ciQ5hvOzaM
http://goo.gl/D89C2w

Danse Macabre (075 Izdanie) Klovnovi.mp3 207.0 MB
https://mega.co.nz/#!TlZQmYiA!6DdUFSXcWcBDPUnAAHVWKGIRnkU-6ghLryzEnTLnx8U
http://goo.gl/gbl34z

Danse Macabre (076 Izdanie) Odjava Za Dansa Macabre.mp3 166.7 MB
https://mega.co.nz/#!D1Bj2LAI!-6AGzVg6pzP1ztEsJ7oJRWdDtAydOYK3JNrKnUUYiLg
http://goo.gl/8jGUlX

Danse Macabre (077 Izdanie) Prokolnati Kukji.mp3 167.8 MB
https://mega.co.nz/#!W9AgWKAb!xd6XQrY9NTiX9rHhYCkfDYIN3jR4M4lWIcEDosGm-Ro
http://goo.gl/57bgdP

Danse Macabre (078 Izdanie) Ludnici.mp3 169.3 MB
https://mega.co.nz/#!D8JBTZJT!4U8JuVxzKiZM3EkByR95X9LLpiAy7y86CTzuP4eIjNs
http://goo.gl/ra4lkb

Danse Macabre (079 Izdanie) Snaf Filmovi.mp3 185.6 MB
https://mega.co.nz/#!ytQAjDwR!T_boIV0IwnY7AsFcqE_TAub0_dHoUdYMy1ZovSN5kq4
http://goo.gl/rt5yEi

Danse Macabre (080 Izdanie) Turisticki Patuvanja.mp3 180.5 MB
https://mega.co.nz/#!X0JFgDJB!_occX1UdErZtxwDuVkmBqn9IX7MkTs0hTgPCkhB6OYk
http://goo.gl/5uQ1qJ

Danse Macabre (081 Izdanie) Najdobrite I Najloshite Horor Filmovi.mp3 295.3 MB
https://mega.co.nz/#!Gh5RXQQC!kKRAwYUY362b8jFhdLmzpml9YJtyJOfDqj8AFINUznY
http://goo.gl/VnERVx

Danse Macabre (082 izdanie) Dedo Mraz Dojde I Kaj Nas.mp3 209.4 MB
https://mega.co.nz/#!G1p0gbZR!ZbPOuSQ_u4yUs8Tk6o37N99qJbGGGj2KKNGDXAVnZEo
http://goo.gl/Q6Ovd7

Danse Macabre (083 Izdanie) Mitologija.mp3 197.8 MB
https://mega.co.nz/#!ulpiVAgZ!1BVQIffW1VKZeQyRQ0VSb4Wow13KZqgupk4LEBSLgR8
http://goo.gl/wtfIFT

Danse Macabre (084 Izdanie) Radio Horor Prikazni.mp3 165.1 MB
https://mega.co.nz/#!ns4zBLzR!7lde9jJRnr2k43I9D3Coq0vTGBQfm8E2gJggM5MhKGQ
http://goo.gl/x8l7Jw

Danse Macabre (085 Izdanie) Najstrashni Horor Sceni.mp3 193.3 MB
https://mega.co.nz/#!ylYy3DhJ!ixr0rdZxHQA7wrxng07jv9gvD1bzP3WKY5hKvVvy3hY
http://goo.gl/LvPq2U

Danse Macabre (086 Izdanie) Cinema Varite.mp3 189.6 MB
https://mega.co.nz/#!mtIyDaxI!LlMy9ywwvXJbW-JUSPny_CdZZhzNwITg0ZmGvgsD_Ps
http://goo.gl/ttTqUa

Danse Macabre (087 Izdanie) Kultovi.mp3 200.8 MB
https://mega.co.nz/#!ywAF2III!8-mPBznhZSfKhjysDwKZU7ucaoINZns2PUxWOVqYJK4
http://goo.gl/ljZrTm

Danse Macabre (088 Izdanie) Za Vselenata.mp3 214.5 MB
https://mega.co.nz/#!i94U2Cab!aedRhSBAkvCfBszuNEH7wrRH5lUdA3LQADrIqsW_nHA
http://goo.gl/Nnqgja

Danse Macabre (089 Izdanie) Vojni.mp3 184.8 MB
https://mega.co.nz/#!uh53UKyZ!ZJoW5ljP_CB-321Em40VXm2-i5jqo-RS9mvJ8LCj708
http://goo.gl/CxmA8v

Danse Macabre (090 Izdanie) Erotski Horor.mp3 175.2 MB
https://mega.co.nz/#!6tAUCQrR!B0A0ZwmFJMKVZlXcca-WDgk50zw9AOXFxzwQa-iU_Ws
http://goo.gl/EzsjTd

Danse Macabre (091 Izdanie) Erotski Horor.mp3 197.1 MB
https://mega.co.nz/#!P4YhGCpJ!PMfML9v_0bcbJdOf3phIK5CuWqOSIFZUTxg7VrlknaU
http://goo.gl/1JSut0

Danse Macabre (092 Izdanie) Nasilno Kino.mp3 180.5 MB
https://mega.co.nz/#!ulpW0aaD!7ndbKv6re9MwpRsPopjffIDrfpi2zIX4eUrscs-kiMk
http://goo.gl/4siILh

Danse Macabre (093 Izdanie) Eksperimentiranje So Lugje.mp3 180.5 MB
https://mega.co.nz/#!u9gEnCyR!u2XYcfDKGWd_jqrkHOmUy9IxAjSbjsbHSCrhndnabfg
http://goo.gl/Yi80Zu

Danse Macabre (094 Izdanie) Shah So Smrtta.mp3 171.3 MB
https://mega.co.nz/#!Ho5AgaAS!tmm2FCYh6Lp5YyJ3yAfK93xNI7fHjJ4oMpwzHzQTMsQ
http://goo.gl/SWRBch

Danse Macabre (095 Izdanie) Domasna Invazija.mp3 185.2 MB
https://mega.co.nz/#!mkoD0TRD!H2NADc-PJi08QDzOnC6GEoTlMHUGG8uh5QDHbw3Q214
http://goo.gl/gzTYEy

Danse Macabre (096 Izdanie) Monster Mash!.mp3 174.2 MB
https://mega.co.nz/#!TkoTgQrL!Z3L5sZzDH7xqYFDzQzo2nfxG2N4Uc6Y--rQLxO85P9w
http://goo.gl/0vofsg

Danse Macabre (097 Izdanie) MrakFEST 1.666.mp3 176.5 MB
https://mega.co.nz/#!GoIjxboT!yctmFif9tvc1l9C_9QazV6RnwZg8MLVc1jc5PqPmZwM
http://goo.gl/MIdXiK

Danse Macabre (098 Izdanie) Siluvanje I Odmazda.mp3 173.6 MB
https://mega.co.nz/#!b0JxiIyB!JkCPsb_dusmQKeIlxJa5pNgK0nsfaQZOEmX8ZvMlISg
http://goo.gl/wBz3T7

Danse Macabre (099 Izdanie) Apokalipsa.mp3 186.8 MB
https://mega.co.nz/#!b1YAjLjS!hKZiaPuhKndaczXk9urfegVacO0tYYrEnkao4Tlax-k
http://goo.gl/Mfes9B

Danse Macabre (100 Izdanie) Giger.mp3 186.3 MB
https://mega.co.nz/#!W8JjWbJS!zGQeNi6kT6rWk-v35GC0YzqZ8bjD7qdsAGuAFw1J734
http://goo.gl/N8UAyD

Danse Macabre (101 Izdanie) Koga Smeshko se smee.mp3 200.4 MB
https://mega.co.nz/#!Gpx2QQhI!C2w9dso8_Rh0LEg7MJpxgmDDhsF2Pzoqdr2uoYyH05Q
http://goo.gl/VAlAao

Danse Macabre (102 Izdanie) Gotiskata Kultura.mp3 172.0 MB
https://mega.co.nz/#!PtRFDLwK!7uffBeFncRfDQhDuDo_2msgWHfZX-nD8v8fmKu9_gWk
http://goo.gl/DqKUdD

Danse Macabre (103 Izdanie) Noe Vs. Haneke.mp3 172.8 MB
https://mega.co.nz/#!W9wWGDgI!5Cz3bI7AijqhMHYSQZ0OEp1c-PlbgYqQp-aKBcLiRyc
http://goo.gl/H6p2qG

Danse Macabre (104 Izdanie) Zenite Vo Hororot.mp3 189.9 MB
https://mega.co.nz/#!HoxGjCzB!VK1vAco18m-J68ZhXw792-oSSDqiq9feawrj40xHDP0
http://goo.gl/yQkAXd

Danse Macabre (105 Izdanie) Horor Industrijata.mp3 171.2 MB
https://mega.co.nz/#!3xAQkAiI!x_D8bKrZ-EaiM_fOOFnW9Z3gG-xYdL42TwE5k-hKd4Y
http://goo.gl/B0lMXe

Danse Macabre (106 Izdanie) REC 3.mp3 177.2 MB
https://mega.co.nz/#!qp5wHZ4B!P-arPQMsQ7UmD8gridvChx9mcMLtNXYVu1VprJ_jUnc
http://goo.gl/Ue03QO

Danse Macabre (107 Izdanie) VHS Filmot.mp3 167.7 MB
https://mega.co.nz/#!f4ZkUDhK!39PfW0DrFWBjMglFyVUym5m77Bi0OvDT2vXPXPqjPME
http://goo.gl/C3xnyZ

Danse Macabre (108 Izdanie) Tha Tall Man.mp3 171.5 MB
https://mega.co.nz/#!6wZAxI7R!GHPcynY-Y0rCHoIwIBmkR9SZ9pJwVGak97TpGeC4uTA
http://goo.gl/NrPQFT

Danse Macabre (109 Izdanie) Stareenje.mp3 176.4 MB
https://mega.co.nz/#!C15wDJzL!60DOJFfUbIVCvloW8ZEKNQG0gIs34Gj8SGg-fqOodOw
http://goo.gl/Rh0ncd

Danse Macabre (110 Izdanie) Lovely Molly.mp3 179.3 MB
https://mega.co.nz/#!mogwXZbY!tfIuK9WJXbsm6i2c2Dn0oZpiRU7izVlSgeFWzUwJwtc
http://goo.gl/xdyKAJ

Danse Macabre (111 Izdanie) Lovely Molly.mp3 186.3 MB
https://mega.co.nz/#!z5AzzA7Z!CgigdtzRTT4ioHy-SrtTfcy2aAohZNuQQqO1NHLUjbE
http://goo.gl/k834vG

Danse Macabre (112 Izdanie) Melanholija.mp3 175.5 MB
https://mega.co.nz/#!v4hyxSBS!J6Ypwmkn8Ldg96qT4R_rKLbuaxPqES-3JseRaLkkVyU
http://goo.gl/xyryvy

Danse Macabre (113 Izdanie) Excision.mp3 172.9 MB
https://mega.co.nz/#!i8gzkIoZ!z9Upn4JA5un2NCgjkwplYW2tJzVHLa0Na9g9zuL7NhI
http://goo.gl/rPuhK3

Danse Macabre (114 Izdanie) Telekineza.mp3 189.8 MB
https://mega.co.nz/#!LhARgCjA!yyG0H1Cm-3ymguJ5Zl_QPDh44XBsrkN7paLTkG_PTfo
http://goo.gl/kJMDS4

Danse Macabre (115 Izdanie) Gjavolska Nokj.mp3 196.4 MB
https://mega.co.nz/#!m1oGXSwQ!3Wy6Iz41RJ1ckw60nrApQIWBD1l3ciQGycFeIuLb5CQ
http://goo.gl/uRxWt2

Danse Macabre (116 Izdanie) Multiple Personality Disorder.mp3 189.3 MB
https://mega.co.nz/#!6pRXASha!-bmr3rLvo3suD5xxwDjJgggNxVy2uJ5w_TnM8A6xgKI
http://goo.gl/sRspd8

Danse Macabre (117 Izdanie) Horor Na Otvoren Prostor.mp3 188.6 MB
https://mega.co.nz/#!f4BXWRBI!jYdam05kR14XsPD1iOy_acuTStnlgyOa_hWt0sPmNIg
http://goo.gl/PUA8FK

Danse Macabre (118 Izdanie) The Dreamer Is Still Asleep.mp3 175.1 MB
https://mega.co.nz/#!S1w1QLJa!xwQaleV3tfoHxe6mutkwEoKPn0sQxaBsIRGoiYPKlq0
http://goo.gl/NyFr9N

Danse Macabre (119 Izdanie) Rodendenski Horor.mp3 184.4 MB
https://mega.co.nz/#!X4xgxLyJ!IgHoRA1hpCCtUma8_31XK4TXk6Rs3mApYKw6OvcJILw
http://goo.gl/cOIVLS

Danse Macabre (120 Izdanie) Seriski Ubijci Na Film.mp3 186.0 MB
https://mega.co.nz/#!P4gknL5L!hAarMbzsFvikcvZxn0bd0tYi6BU3NULOPqW87oeo8OI
http://goo.gl/28rcsn

Danse Macabre (121 Izdanie) Cinija Polna So Omraza.mp3 176.3 MB
https://mega.co.nz/#!CsAEHbAI!BrAxS0PZjOXVm6Nf64aRtD37GtBRyyrTXD3ZK7WB5z4
http://goo.gl/u3d2C4

Danse Macabre (122 Izdanie) Idninata Na Horor Filmovite.mp3 178.0 MB
https://mega.co.nz/#!rtYXUT5Y!lTKVDktGcoLUt_c1wUlCrylsAJ77ozcpD8fIfqmtTXc
http://goo.gl/r5J1TW

Danse Macabre (123 Izdanie) Najdobrite Horori Vo 2012.mp3 175.2 MB
https://mega.co.nz/#!G0gxnTxB!H9nFhBJzZ-Ke1SHhPP5x2OXSRCipvKJw8B9snmgAFYs
http://goo.gl/EW0hRh

Danse Macabre (124 Izdanie) Krvavo Navrakjanje Na 2012.mp3 173.6 MB
https://mega.co.nz/#!LgIggIAa!UWyv0LlpupUm7LKFiXzMAUpN4cu9JC09KRZSf2ROPtY
http://goo.gl/iCvQVU

Danse Macabre (125 Izdanie) Christopher Lee.mp3 185.5 MB
https://mega.co.nz/#!PtwQUKDS!_pRqRQSuQtQe3n-Jv_lYPhOYgHNmUZJ9-Ekz04gYgO0
http://goo.gl/ayTxQx

Danse Macabre (126 Izdanie) Horor Filmovite Vo 2013 Godina.mp3 183.3 MB
https://mega.co.nz/#!GxRSiQZQ!nP5sBywZGAV9fiV6B7H-q9zqtvZGrUEbx36EuHLAvWk
http://goo.gl/L6XIKh

Danse Macabre (127 Izdanie) The Sounds Îf Hell Vol.1.mp3 166.7 MB
https://mega.co.nz/#!3oph0LAY!RTNE7SDXatO5e-SbCn7HVZyNL6fs9JC8eHi7b1hVn3o
http://goo.gl/DktrKk

Danse Macabre (128 Izdanie) Welcome To Òhe Grindhouse.mp3 190.1 MB
https://mega.co.nz/#!S0ojQIZL!7d1F40ofKPPJ2sPQPbUFxskXzLcFkDz1AUeAyuf9txs
http://goo.gl/PohSbb

Danse Macabre (129 Izdanie) Eksplicitni Sceni.mp3 212.6 MB
https://mega.co.nz/#!W9Y0RbhJ!Bmic-NeLQhrKjR1tqMzfhpuRWK6vzrn2e7GwYH0V1m8
http://goo.gl/O65O0R

Danse Macabre (130 Izdanie) Makedonska Muzika.mp3 209.7 MB
https://mega.co.nz/#!i5hDBJyT!2qhoxx-6jzDE3W8_ajLrTM2KDQ9-WYc2-_FJgbawR-A
http://goo.gl/y7XvEF

Danse Macabre (131 Izdanie) The Sounds Of Hell Vol.2.mp3 164.5 MB
https://mega.co.nz/#!Wl5x1IAY!B0MpCLiyMiKbdPitgmgecLEONY6BTFLRRgnXnvmpPoI
http://goo.gl/TB2Tr5

Danse Macabre (132 Izdanie) Virusi Vo Horor Filmovite.mp3 189.2 MB
https://mega.co.nz/#!70BUHaQa!98p7UEMqHrcpKrZuz_O72hWHNym_RMz-V1YoGq6E5Wc
http://goo.gl/9PLdKS

Danse Macabre (133 Izdanie) Napraveni Od Meso.mp3 213.3 MB
https://mega.co.nz/#!X1JFmCjI!eLNi-WJsyZHk1H7MtMgaUiuBSpfqCv8mAg3jlv9EhSg
http://goo.gl/xycM6y

Danse Macabre (134 Izdanie) Antologija Na Stravot.mp3 186.2 MB
https://mega.co.nz/#!ShJwGYBa!ivKutPLg1fVFVGD8YD2HTpEW8sKf-Tb1x0cn4dXD1eI
http://goo.gl/SRF3kW

Danse Macabre (135 Izdanie) The Sounds Of Hell Vol.3.mp3 190.4 MB
https://mega.co.nz/#!fpBREYDY!ZwmqFKDbXWnpHL77bymwBwBOtJ_Epox2gkAWhYZu054
http://goo.gl/OV7ZSI

Danse Macabre (136 Izdanie) Drustvo Na Psihopati.mp3 193.9 MB
https://mega.co.nz/#!v0IHEIZC!V0kr9k5ltGpzmqjrNK5XLweIqrIinm_CH0R6lkA62JA
http://goo.gl/p0um12

Danse Macabre (137 Izdanie) Maski Za Sekoja Prigoda.mp3 227.0 MB
https://mega.co.nz/#!WkgG2aiD!ZWso-NHPEPbamKWeNi5BXVVmFxJn1aOvQiYQujYuw9g
http://goo.gl/DgGtH8

Danse Macabre (138 Izdanie) Mrtvite Ne Umiraat.mp3 188.7 MB
https://mega.co.nz/#!Hwgg3CJK!AnkLHrgYwZAZdzFmlDj3cqZ_rI8Abq7hexMLIVg_8s4
http://goo.gl/72CILH

Danse Macabre (139 Izdanie) Horor Raskazi.mp3 173.7 MB
https://mega.co.nz/#!LgYlHT6A!h44PIi8b089XuecOVUUmYOzOUAXgXEJFf_4Lujvv2qE
http://goo.gl/CN3FoN

Danse Macabre (140 Izdanie) Horor Rimejk.mp3 198.5 MB
https://mega.co.nz/#!L1pVBLTZ!6R0OWEK6cVWyMh3nJPyzQ9G__NuZYTDPQ169XeyxBSU
http://goo.gl/Pg0NWU

Danse Macabre (141 Izdanie) Kosturi, Gjavoli, Harpii, Groteski.mp3 192.3 MB
https://mega.co.nz/#!q8wkHSZD!AurgM3v-YIdQTAE2paBh_IowvyAejhxyvCEisaEiGnQ
http://goo.gl/EPK629

Danse Macabre (142 Izdanie) Kukli Vo Horor Filmovite.mp3 209.0 MB
https://mega.co.nz/#!Og40nDKa!r_azNE3qgvKHyn2ofT7bDbX3EymU7eVA5yMRAHttsjQ
http://goo.gl/fylik4

Danse Macabre (144 Izdanie) Egzorcizam.mp3 198.3 MB
https://mega.co.nz/#!ikxlUKiK!vEe2kHnL9PGDI0kOMQTesBon-0XEPn3MXUre8U2AXU4
http://goo.gl/TPlZSZ

Danse Macabre (145 Izdanie) A Queens Of The Stone Age Show.mp3 188.1 MB
https://mega.co.nz/#!z4JVAQYL!OfRGGmTkZVon85RE6WpW4xZaBaICgTcpTdNzYddHz8k
http://goo.gl/AnzpQz

Danse Macabre (146 Izdanie) Kicking Off At Midnight.mp3 166.3 MB
https://mega.co.nz/#!fthnkA7R!T7YFMwFUETtz-blaWrc484hA2faQ0WQUYaRG0Nbw1Rg
http://goo.gl/iootYv

Danse Macabre (147 Izdanie) Morbidizam.mp3 199.7 MB
https://mega.co.nz/#!T45HgDBL!kLaFJOyHm2V8uzdbPHqJKyAKD3lcAU0XkUtnSaAAIpo
http://goo.gl/GzwRdu

Danse Macabre (148 Izdanie) We All Die In The End.mp3 192.6 MB
https://mega.co.nz/#!70g3ATzA!jSO2OpCwtaMPLuAzZZMCjdIv4Q5JrrY6dTq-r1YbZLw
http://goo.gl/vXMyDO

Danse Macabre (149 Izdanie) Horor Za Letniot Bluz.mp3 199.2 MB
https://mega.co.nz/#!WhomnJ5Q!nkkml1FtEWfZVmacJD17BdHV4vHMjqLyPft8Nxwm9c8
http://goo.gl/kZkxSc

Danse Macabre (150 Izdanie) Video Nasty.mp3 193.2 MB
https://mega.co.nz/#!b4Qj1Bjb!vT-SA66azYObv5pFk1zXGnAXNR7uftaN0FDhIXQR7Ps
http://goo.gl/sFmLmf

Danse Macabre (151 Izdanie) Sabbath Fuckin Sabbath.mp3 196.5 MB
https://mega.co.nz/#!2wBTnIzJ!4rPBva7dpaHGMbn5uuTw7xNM1U-ByW2pA9OfRE8GaSE
http://goo.gl/KLG0qW

Danse Macabre (152 Izdanie) Navleceni Na Krv.mp3 194.5 MB
https://mega.co.nz/#!GhxhAAgB!UFYg3-deGnPtLK89JL4UN8B_ZvRKTM_Fy4i4ShIzA2s
http://goo.gl/jZixeo

Danse Macabre (153 Izdanie) Italijanski Horor Filmovi.mp3 183.9 MB
https://mega.co.nz/#!71gDAKZJ!EoqQDLHJfV-wDXWdsgBGJ0gw0rPSSg507tN3e_0rG88
http://goo.gl/mVKr0n

Danse Macabre (154 Izdanie) Crkva Na Mizerijata.mp3 197.1 MB
https://mega.co.nz/#!D8BmhACY!t1qjNtiu8SIRrtOHAPAMG-SbdmCWodzN26iaSklZvFM
http://goo.gl/tkWEx8

Danse Macabre (155 Izdanie) Duhovi Megju Nas.mp3 197.4 MB
https://mega.co.nz/#!LlJjmD4b!OHYef2Y_I3catBbWnrz3XuN8w_M4fPvl-FLDao9zGpE
http://goo.gl/qm3Oxx

Danse Macabre (156 Izdanie) Horor Hibridi.mp3 196.7 MB
https://mega.co.nz/#!79pAnCCK!T4EmUWIc6XSjkYOvEnlex1cB8j_eDthCiHdaALRrH6I
http://goo.gl/yjOLmU

Danse Macabre (157 Izdanie) Horor Od 90tite.mp3 199.5 MB
https://mega.co.nz/#!utxWwRoY!QJRMXfdD9jxd8ItWoWYZ-Z13Lcx6tWR0ZtquTCtZIuo
http://goo.gl/g41Xst

Danse Macabre (158 Izdanie) Nemilosrdni Sestri.mp3 190.8 MB
https://mega.co.nz/#!ypASwDRL!OJdtCMIO8YnsuSQmbv65qsQzr3YKRsAd-RbLwJ8hLZs
http://goo.gl/3XcFL8

Danse Macabre (159 Izdanie) Nokj Na Veshterkite.mp3 190.7 MB
https://mega.co.nz/#!m4A2xKyC!xTLi27yhFZ9EjwpegeINkk6ZfhJYxIqv9p97DRR1mA4
http://goo.gl/rmzrjt

Danse Macabre (160 Izdanie) Germanski Horor Filmovi.mp3 197.5 MB
https://mega.co.nz/#!yhJlnRSL!2DmHVXYLYsrZeGBExUOMxXxp0CdxmVPmi2a1BF_nAz8
http://goo.gl/FrVMhp

Danse Macabre (161 Izdanie) Horor Familii Na Seriski Ubijci.mp3 171.4 MB
https://mega.co.nz/#!qoYgQbxI!egp2ncX-umHjMnxNxTNVIqRE5GYo3W-76IkVi9L9dIU
http://goo.gl/3z5nk0

Danse Macabre (162 Izdanie) Horor Komedii.mp3 215.5 MB
https://mega.co.nz/#!GhgWAKgQ!L23zwxJwq3NTdpFnycXlvdwNMogNd4M6s85G_HW4EkY
http://goo.gl/XGyj5m

Danse Macabre (163 Izdanie) Glen Danzig.mp3 207.7 MB
https://mega.co.nz/#!noggzIbD!p9UVa4O5_QjQl3nJA4m-LOWAm_4ajI3mLLU6bLfLuFI
http://goo.gl/Fp7lzC

Danse Macabre (164 Izdanie) Duhovi Megju Nas 2.mp3 185.2 MB
https://mega.co.nz/#!XxwHzCQJ!dq50sBJcwx8tTfkRlWxV4BqiD9HBsPk7wiyr_HMFBZA
http://goo.gl/KvRTTO

Danse Macabre (165 Izdanie) Francuski Horor Fiomovi.mp3 187.1 MB
https://mega.co.nz/#!zkYnwYpY!H_DjSGdf3_dEwLQ9tgGAv_5tbmyewdCtPHfI4jUcG4E
http://goo.gl/tzjLyN

Danse Macabre (166 Izdanie) Danse Of The Dead 2013.mp3 209.9 MB
https://mega.co.nz/#!a9I2EKiD!lIKXkaaInKCCJd6izYSssIz4r174JRk3zKShb_810y8
http://goo.gl/7iobZ0

Danse Macabre (167 Izdanie) Strav I Paranoja Vo 2014.mp3 187.2 MB
https://mega.co.nz/#!7gxRRDhK!wa9U1lvAoN8v_i3iuMhncaG4j_0u9SEI9A067T82JYE
http://goo.gl/2WsNaa

Danse Macabre (168 Izdanie) Horor Zakopan Pod Sneg.mp3 271.1 MB
https://mega.co.nz/#!Gx4G3a4Y!Cy3MEGqoJ3PPw_0A7R1utgtYC15ZXWLp0omt3nonL8E
http://goo.gl/G589co

Danse Macabre (169 Izdanie) Horor Prikazni So King Dajmond.mp3 206.7 MB
https://mega.co.nz/#!f84ijDQL!tb-nGX7T5U_1idUSlaXKRsUZGPxZUi3EVUlNOAkVmeU
http://goo.gl/jzyO0d

Danse Macabre (170 Izdanie) The Future Of Rock And Roll.mp3 204.5 MB
https://mega.co.nz/#!v0JSQCiT!JieF6uY7RXKBvDoCIuAF3fMkOtBcvURf0CNHcLRnxGA
http://goo.gl/BxYZ5V

Danse Macabre (171 Izdanie) Horor Adaptacii .mp3 210.7 MB
https://mega.co.nz/#!S1pBnIpS!lWGful8z2XJsaSOIuHLOfYnwos793T7nG2icgVgz0MM
http://goo.gl/smleMx

Danse Macabre (172 Izdanie) Odmazdata vo horor filmovite.mp3 204.0 MB
https://mega.co.nz/#!Dh5BAapQ!Ks5UzGSARUsaNsSaiaxDof6BkhhrhjJ1lTZJkf2g2SA
http://goo.gl/mneB73

Danse Macabre (173 Izdanie) Masters Of Horor.mp3 219.2 MB
https://mega.co.nz/#!T8YBHBBJ!Ixw1n5rFJr3xloTmyymt-pwMedSBsv7EZKgDHXUCA7U
http://goo.gl/0q9GUF

Danse Macabre (174 Izdanie) Dario Argento.mp3 235.6 MB
https://mega.co.nz/#!6xQVmKIa!AyLyGmjAyOtXLi7DVyw5CpFB_4249uXGiM5vJjyl-U4
http://goo.gl/gRmGyZ

Danse Macabre (175 Izdanie) American Horor Story.mp3 184.1 MB
https://mega.co.nz/#!Kow1WQ7K!O9ohi5tlSGPDpwwKzu85_eqUEsR3YMdGXjbpv-ZJnU0
http://goo.gl/VvXlKF

Danse Macabre (176 Izdanie) 666 Lica Na Gjavolot.mp3 228.6 MB
https://mega.co.nz/#!2sYCULqI!o6cnxVc1m31Gr1kKrgqGUPudW32QbsCct4jgGjfAQUE
http://goo.gl/961a2G

Danse Macabre (177 Izdanie) Shpanski Horor Filmovi.mp3 200.2 MB
https://mega.co.nz/#!2kR0ibaS!ExbTxKXsX-8aGpNRcwEdfUzwBElMF7MV4b0TIossV00
http://goo.gl/4Enc7W

Danse Macabre (178 Izdanie) Muzika Pod Maskite.mp3 172.2 MB
https://mega.co.nz/#!b8wSBIJS!2Qtc8jxtcD1aYJtnOJbehmh8JQWAPshkOPaAhpCa9f0
http://goo.gl/BKrdNU

Danse Macabre (179 Izdanie) True Detective.mp3 194.0 MB
https://mega.co.nz/#!P4Q2TYZa!KS-pKbo1iBqP9fz_HR4zJWsMUA2DF8qtSFvGTrs9UiE
http://goo.gl/UTJSQ4

Danse Macabre (180 Izdanie) Earthless & The Cosmic Dead.mp3 197.5 MB
https://mega.co.nz/#!74QTyRpT!tvcWj8m5cAzyy3OA5elxFBRUnIig5p3v_aN6Vq4ZeyA
http://goo.gl/2UznoU

Danse Macabre (181 Izdanie) Bremenost Vo Horor Filmovite.mp3 205.5 MB
https://mega.co.nz/#!O9IBQJxB!XA00Ir4KQpeN9lYkmxeQ9QAxEmf2zU61OUanEvDGXrw
http://goo.gl/JHmdus

Danse Macabre (182 Izdanie) Fields Îf Òhe Nephilim.mp3 246.8 MB
https://mega.co.nz/#!GwoliYDD!psVZFvQK6oF6UR5rr5nc-N-QSlwm2WsT3gU-l6Appps
http://goo.gl/MfGIP0

Danse Macabre (183 Izdanie) Kontrakultura 06.05.2014.mp3 229.6 MB
https://mega.co.nz/#!31xAXJyD!QabRwMNNkZdQHRimxXW6Lm7jSyhOxmRm5SSMSwLia8U
http://goo.gl/WzQVba

Danse Macabre (184 Izdanie) Goce Cvetanovski Horor Estetika 14.05.2014.mp3 247.3 MB
https://mega.co.nz/#!vtYyRCiD!QiixiuYizmk-9iWpiExJTQKUGSDsgbQoc9YEUDR_WqY
http://goo.gl/jLQfrS

Danse Macabre (185 Izdanie) The Following 20.05.2014.mp3 224.3 MB
https://mega.co.nz/#!r0BzyI4T!VVh0S34d2hCKt_ul6JLY_GuPuPFWyDgHxbv_xBTt9zg
http://goo.gl/qfX9AF

Danse Macabre (186 Izdanie) Horor Estetika 28.05.2014.mp3 215.4 MB
https://mega.co.nz/#!b1wAkARK!iYRH_ufcls4PYsaoJJLcsjJJ-rkBPngZVviqAk3yaqc
http://goo.gl/EXPl0w

Danse Macabre (187 Izdanie) Jane Altiparmakov 04.06.2014.mp3 271.6 MB
https://mega.co.nz/#!y95H2SgA!QWiwzTP7SDLNYTKsg1RDHqEq5hjLXx-xzdfdk2F2kyY
http://goo.gl/UP395E

Danse Macabre (188 Izdanie) Dimitar Todoroski 04.06.2014.mp3 262.2 MB staro
https://mega.co.nz/#!i0ZCzJJJ!uF6PRhfijq5RjmljTYeOz4J_L9CGsNNIgaETaxvwX1g
http://goo.gl/Oku929

Danse Macabre (188 Izdanie) Dimitar Todoroski 11.06.2014.mp3 262.2 MB
http://goo.gl/wJfR6V
https://mega.co.nz/#!WgAGmbJD!OpgAiwjmC3iNuVlRX6cqQdLYAjbuSsAT-RtBHwV2o34

Danse Macabre (189 Izdanie) Aleksandra Tomovska & Dzeng Ejup 18.06.2014.mp3 240.8 MB
http://goo.gl/f4j1gk
https://mega.co.nz/#!LogjlR4Q!S3Ju4x3Vg6eVunxOEEm49IvlZXlKC6Au1Gb1yeyXKvE

Danse Macabre (190 Izdanie) Hannibal 25.06.2014.mp3 239.0 MB
http://goo.gl/Ih65ci
https://mega.co.nz/#!DtpgXZjK!O-Wg2spAoFF6EKrbIygUD67TOlPoU0DCztyyUSXCp2o

Danse Macabre (191 Izdanie) Vardan Tozija 02.07.2014.mp3 280.7 MB
http://goo.gl/T5DWUH
https://mega.co.nz/#!jh4hRRRY!9o8qpNX7fJTyO1bA-cj93ext09Et2XRoMS4ftCcu8y4

Danse Macabre (192 Izdanie) Black Mirror 09.07.2014.mp3 215.3 MB
http://goo.gl/xH7PSZ
https://mega.co.nz/#!mhAGWCJQ!gHpUmIjYZeAng_oBcilgQLpG3_bH4oqDI7SggpPyovg

Danse Macabre (193 Izdanie) Type O Negative 16.07.2014.mp3 371.0 MB
http://goo.gl/SQOo9k
https://mega.co.nz/#!zo4VjK6Y!50_DSEcKajWs_OczZsbWhqIaQ51rxYY8g13FVbqmxbk

Sunday, September 15, 2013

ЗАРОБУВАЧИ НА СМРТТА ВО КИЧЕВО
            Уметничкиот караван наречен „Заробувачи на смртта“ патува низ Македонија. Кичево е дестинацијата на која ќе бидат изложени творбите кои ги имаат создадено Златко Ѓелески и Игор Аврамоски. Причината поради која оваа поставка се сели од главниот град во другите градови е потребата да се доближат авторските дела до читателите и гледачите во останатите градови на државата кои не смеат да бидат сепарирани и игнорирани во поглед на модерните текови на уметноста. Жителите на овие градови имаат подеднакво право на уметност како жителите на главниот град. Уште поголемо задоволство претставува фактот што Игор и Златко голем дел од својот живот го имаат поминато во Кичево и оваа промоција ќе биде одржана на „домашен терен“ во градот во кој неговите жители биле голема инспирација за создавање на дел од ликовите и настаните во „Морбидизам“ и сликите и цртежите од кои е составена „Креатури на смртта“. Се надеваме дека успешната промоција која се случи во Младинскиот културен центар во Скопје од четврти и петти септември ќе се повтори и во НУЦК Кочо Рацин во Кичево на 21 септември.

  


            Златко Ѓелески е млад писател кој смело и вешто ја комбинира жанровската литература, конкретно хорор жанрот со психолошкиот трилер, надреализамот, научната фантастика, пародијата и бурлеската, филозофскиот егзистенционализам и фолклорните преданија, за сето тоа, преку механизмите на постмодернизмот, да го употреби за отворање на нова страница во македонскиот фантастичен расказ и создаде уникатни дела кои се вистинско богатство за македонската литература. Ѓелески останува истражувач на најтемните домени на човечкото постоење, таму каде што натприродното, непознатото изабранетото знаење ја имаат оформено својата империја, а тој со помош на зборовите ја преточува темнината на хартија. Ѓелески е борец за литературата на имагинарното а „Морбидизам“ е неговата лична карта и манифест на македонскиот фантастичен расказ.

            Како што Златко Ѓелески ја заробува смртта со помош на зборовите на листовите хартија во „Морбидизам“, така и игор Аврамоски со помош на боите ја овековечува смртта на сликарското платно. Ако Златко ги порекнува жанровските конвенции комбинирајќи ги со најразлични стилски формации за добивање на литературни хибриди кои не биле присутни во македонското творештво, така Аврамоски користи средства и материјали кои не се практикуваат во сликарските техники но тие експерименти водат кон нови и неистражени предели на ликовната уметност. Ѓелески и Аврамоски заговараат нова естетизација на грдото, самосвесно прекршувајќи ги сенилните уметнички принципи, создавајќи креации за кои на долго и на широко ќе се говори во иднина. Затоа Ве покануваме да бидете дел од овој уникатен и незаборавен уметнички настан.            Дотогаш, „Морбидизам“ може да се набави во книжарите на Табернакул, Или-Или, Култура и Три.  


Thursday, August 29, 2013

ПРОМОЦИЈА НА МОРБИДИЗАМ И КРЕАТУРИ НА СМРТТА   На 4-ти и 5-ти септември во Младинскиот Културен центар, во фоајето пред кино Фросина во 20 часот ќе се одржи промоцијата на збирката кратки хорор раскази „Морбидизам“ од Златко Ѓелески и изложбата на слики и цртежи насловена „Креатури на смртта“ од Аврамоски Игор. Промотивната цена на збирката „Морбидизам“ од Златко Ѓелески изнесува 150 денари. Со првите педесет примероци следува аудио диск со раскази прочитани од самиот автор на книгата. Предвиден е коктел за посетителите на настанот кој го носи името „Заробувачи на смртта“. Влезот е слободен, а присуството е задолжително!Што ќе добиете ако ја помешате опсесијата на ликовите на По, лудилото од светот на Лавкрафт, надреалниот апсурд на Кортесар, телесниот хорор на Баркер, отуѓеноста на Кафка, сеништата и покојниците на Мамлеев, авторската автодеструкција на Кинг, со бодлерова фасцинација за естетизацијата на грдото и со здрава доза на егзистенционализам, психоанализа, дуализам и кошмарни халуцинации, зачинето со научна фантастика и црн хумор, реализирани во постмодернистички манир? Одговорот е „Морбидизам“ на Златко Ѓелески.
Љубителите на филмот во книгата ќе може да откопаат реминесценција на калеидоскопски колажи од Twilight Zone до Дејвид Кроненберг и Линч; од Кен Расел, преку Дарио Арџенто до Брајан де Палма.
Морбидизам“ е манифест на македонскиот фантастичен расказ, а неговиот автор е борец за литературата на имагинарното, истражувач во најтемните простори на човечкото постоење, смело откривајќи ги домените на натприродното, необјаснливото, непознатото и забранетото знаење. Хорор преданија раскажани на македонски начин. Педесет кратки и смели литературни бодежи кои никој читател нема да го остават рамнодушен.
Златко Ѓелески е писател, филмски, музички и книжевен критичар, роден на 9 февруари 1986 година во Битола. Основно и средно училиште има завршено во Кичево, а дипломира на катедрата за општа и компаративна книжевност при факултетот „Блаже Конески“ во Скопје во 2010 година. Живее во Скопје.
Активно работи за промовирање на хорор културата во Македонија, автор, уредник и издавач е на хорор списанието „Кошмар“ од 2008 година до денес. Тој е дел од водителската екипа на радио хорор емисијата „Danse Macabre“ на Канал 103. Тој има објавено голем број на филмски рецензии во неколку магазини и е уредник на веб страната movies.mk и има објавено неколку музички рецензии на plagijat. Toj e еден од организаторите на ревијата на хорор филмови „Мрак Фест“.
Морбидизам“ е неговата прва збирка на раскази. Во подготовка е неговата втора збирка наречена: „Колекционер на страв“.

Изложбата на слики и цртежи „Креатури на смртта“ се состои од четири циклуси посветени на раѓањето, создавањето, умирањето и повторното раѓање на смртта. Аврамоски Игор успева да ја зароби вечната мистерија на сликарското платно, да му даде живот на умирањето и да ги долови сите фази на декомпозицијата на непостоењето.
Смртта е присутна во сите наративи на оваа серија. Таа ја предизвикува тагата кон изгубените сакани, ширејќи го својот деструктивен допир со кој руши цели семејства, само за да собере нови примероци за својата колекција на смртници. Taa ја почнува играта на судбината која од гледачот прави бродоломец соочен со неоткриените мистерии на проколнатиот остров со кој владеат демонските сили, носители на човечкото лудило. Таа е биограф на мртвиот дух кој се ослободува од запечатениот гроб и ја шири својата злоба над градот на иднината. Таа ги крои сцените на распаѓањето, сонот на смртта и чекорите кон небиднината. Смртта станува верен сопатник на гледачот низ мрачните димензии на творештвото на Аврамоски Игор.
Делата на Аврамоски кокетираат со хорор жанрот, но истовремено поседуваат сопствена длабочина и одредена доза на загадочност која ве тера да се замислите над нив. reper.net.mk
Аврамоски Игор е роден 1993 година во Кичево. Средно училиште заврши во гимназијата Мирко Милески во Кичево, на отсекот Електротехничар-Енергетичар. Во периодот 2009-2012 се занимаваше со музика, и беше фронтмен на кичевскиот бенд Arrested Army, а во меѓувреме се роди љубовта кон ликовната уметност, па откако бендот се растури Игор сериозно почна да се занимава со ликовната уметност. Во 2012 почна да студира во ликовната академија св. Кирил и Методиј – Скопје, на отсекот Ликовна педагогија.

 Tuesday, March 12, 2013

КОШМАР број 14 (есен/зима 2012/2013)

            Излезе во продажба четиринаесеттото издание на македонското хорор списание Кошмар. Секој број на Кошмар има свои новитети, а овој број може да се пофали со неговата проширена големина. Имено, 14-тото издание на Кошмар се простира на 56 страници. Тој нов простор е исполнет со интервјуа со хорор режисери од три континенти, режисери кои имаат снимено голем број на квалитетни модерни хорор филмови. Во овој број на Кошмар ќе може да ги прочитате интервјуата со британските режисери Адам Мејсон и Алекс Чендон, со француската режисерка со босанско потекло Лусил Хаџихалиловиќ, хорор режисерот од Колумбија Антонио Негрет и со американскиот режисер Адам Рејмајер. Анализирани се актуелните хорор филмови како новото остварување на францускиот режисер Паскал Ложие The Tall Man, хорор антологијата ABC’s Of Death, cinema verite хорорите Lovely Molly и V/H/S, новиот филм на Џенифер Линч Chained, Дикерсоновиот Sinister, продолженијата: The Collection и The Thompsons, хируршките American Mary и Excision, јапонски хорор филмови и модерни хорори инспирирани од италијанските хорори на 60-тите и 70-тите години на минатиот век. Хорор комедиите се неизбежен дел и од овој број на Кошмар. Честа на хорор класиците во 14-тиот број на Кошмар ја бранат Tenebre на Арџенто, Peeping Tom на Пауел, Tesis на Аменабар, Rosemary's Baby на Полански, The Devils на Кен Расел, Sisters на Де Палма, режисерот чијшто филмски опус на долго и на широко е елабориран во ова издание и други филмови. Новитет е рубриката посветена на авторите на специјални ефекти и прегледот на нивното животно дело како составен дел од хорор културата, а избраникот за овој број е Том Савини.  
            Во овој број на Кошмар исто така може да прочитате текстови за Mondo Cane и Halloween серијалот, анализа на American Horror Story: Asylum и на три епизоди од првата сезона на серијата Fear Itself. Убиецот на ова издание е Ghostface. Во овој број ќе може да прочитате и еден есеј за значењето и местото на 3Д технологијата во хорор жанрот. Апокалиптичните и постапокалиптичните хорор филмови го имаат најдено своето место во хорор идеологијата на овој број. Филмските вести и извештајот од светските хорор филмски фестивали исто така се присутни во ова издание. Текстот за златните години на експанзијата на американскиот хорор стрип е дел од овој број, исто како и музичките рецензии засилени со враќањето на рубриката посветена на филмската музика. Во списанието има и едно портфолио на GAP Photography фото студиото кое се занимава со промовирање и ширење на хорор културата. Во овој број рецензирани се книгите: The Last Final Girl на Стивен Грахам Џоунс и збирката раскази Морбидизам на Златко Ѓелески, авторот на Кошмар. Ова издание не би било целосно без новиот расказ на авторот на списанието и неговите видувања презентирани во рубриката Последен здив.
            Авторот на Кошмар се извинува доколку некоја фотографија е премногу темна, списанието се печати со крв, а крвта знае да биде доста проблематична.         
Кошмар треба да го има во секој дом на македонските хорор фанови и љубителите на хорор филмови, затоа што ова списание е создадено за нивно уживање. Излегува два пати во годината, а потребна е двомесечна интензивна работа за создавање на еден број. Тие што ќе го купат Кошмар се тие што ќе добијат многу повеќе за тоа што ќе го платат. Реалната цена на ова списание е десет пати поголема, но поради македонскиот стандард таа изнесува само 80 денари. Ако гледате хорор филмови Кошмар е списанието за вас и дозволете му да биде вашиот водич во светот на мрачната уметност. Пратете мејл или порака на авторот на списанието и нарачајте го ова издание или некое од постарите изданија. Квалитетот на Кошмар може да го потврдат долгогодишните читатели на списанието. Гледајте хорор филмови и уживајте во нив. Смрт за цензурата и политичката коректност. Да живее 14-тиот Кошмар.

Автор: Златко Ѓелески
Контакт мејл: koshmarmk@yahoo.com   
Контакт телефон: 071-602-119

Monday, September 24, 2012

КОШМАР 13-ТИ (Пролет/Лето 2012)
           Во септември се роди тринаесеттиот број на македонското хорор списание Кошмар. Покрај самата симболика со бројот на изданието Кошмар слави и четири години на постоење. Во таа чест, списанието подлегна на неколку промени со кои соодветно требаше да се симболизира овој премин. Списанието се зголеми за десет страници и сега вкупниот број на страници изнесува 50. Паралелно со тоа се зголеми и неговата цена – 80 денари, што повторно е под неговата вистинска вредност. За соодветно да се прослави неговата еволуција, направени се специјални интервјуа со најголемите и најзначајните хорор кралици на денешницата: Деби Рошон, Бјанка Барнет, Шенон Ларк, Јованка Вучковиќ, Силвија и Џен Соска - жени кои ги рушат сите стереотипи на жанрот. Вистинско богатство кое ќе им се допадне и на женските и на машките читатели на Кошмар. Покрај овие извонредни интервјуа со шесте прекрасни хорор режисерки и актерки, може да се прочитаат рецензии за најзначајните хорор филмови кои се појавија во периодот меѓу февруари и август оваа година, како што е одлично снимениот француски Livid, артистичкиот Beyond The Black Rainbow, The Divide на Ксавиер Генс, воениот Neprijatelj, готските The Moth Diaries и Woman In Black, американските Cabin In The Woods и Midnight Son и голем број на шпански, италијански и хорор филмови од Далечниот Исток. Како и секогаш списанието содржи и хорор комедии за кои вреди да се умре од смеа. Од класиците на хорор жанрот во овој број ќе може да се прочитаат анализи за Carrie на Брајан Де Палма, криминалистичкиот Angel Heart, Visitor Q на Такаши Мике, зомби комедијата Braindead на Питер Џексон, Twitch Of The Death Nerve на Марио Бава, It's Alive на Лери Коен - авторот чија филмографија е предмет на овој број и други. Серијалите за шокументарецот Faces Of Gore, Re-Animator, првата сезона на Fear Itself и Black Mirror исто така може да ги прочитате во овој број. Убиецот на овој број е Pennywise, а ќе може да го прочитате и продолжението на есејот за цензурата во хорор индустријата, како и текст за Хамер хорор продукцијата и фестивалски извештај за програмата на светските хорор фестивали и македонскиот Мракфест 1.666. Новитет во списанието е рубриката посветена на хорор стрипот и зголемен е бројот на рецензиите на хорор литературата, така што во овој број ќе може да прочитате анализа на дела на Марк Морис и Ѓорѓе Бајиќ, како и нов расказ на авторот на списанието. Музичките рецензии не се изоставени од 13-тиот тестамент на Кошмар. Овој број од списанието е испечатен на 50 страници со колор насловна страна и два црно-бели постери од Brain Dead и Beyond The Black Rainbow.
            Се надевам дека ќе ви се допадне овој број на Кошмар и ќе продолжите да го поддржувате излегувањето на ова списание со што ќе може да уживаме во нови изданија посветени на хорор културата во Македонија. Смрт за цензурата и политичката коректност. Да живее Кошмар 13-ти.          

Автор: Златко Ѓелески
Контакт мејл: koshmarmk@yahoo.com   
Контакт телефон: 071-602-119