Thursday, April 26, 2012

Danse Macabre 95 епизода: Инвазија на домот во хорор филмовите
Home Invasion – Family Nightmare

            На полноќ помеѓу 20 и 21 април на брановите на радио Канал 103 се емитуваше 95 издание на хорор емисијата Danse Macabre посветено на хорор филмовите во кои има инвазија на домот. Во оваа епизода позборувавме за игрите кои ги играат луѓето со новоназначени улоги на убијци и жртви, што претставува држењето на заложништво и непредвидливото и неконтролливо нарушување на удобноста на домот на нуклеарното семејство. Зборувавме за рудименталната борба за преживување до која единствено продираат хорор филмовите. Направивме и една мала психоанализа на овие ситуации со оживувањето на потиснатата потсвест од животот во стерилниот и изолиран рај на домот во кој се кријат нарушени семејни односи и како тој потиснат гнев се реализира преку носителите на хаосот во огништето. Во оваа епизода позборувавме и за некои бизарни сличаи на упад во домовите од реалноста. Филмовите кои ги употребивме како основа на оваа емисија се: Straw Dogs, A Clockwork Orange, The Hills Have Eyes, Axe, House on the Edge of the Park, Henry: Potrait of a Serial Killer, Funny Games, Audition, Mothers Day, The Collector, A Serbian Film, Kidnapped, Inside, High Tension, Martyrs, In Their Sleep и многу други. Музиката која ја слушавте додека ние упаднавме преку радио приемниците во вашите домови беше изведена од бендовите: Paradise Lost, Pelican, Saint Vitus, Daemonia, Howl, Hypnos 69, Sleestak, Harvey Milk, Sleepytime Gorilla Museum и други.  
            Од 24 април емисијата Danse Macabre презема нов термин на емитување. Го напуштаме петок и започнуваме да се емитуваме секој вторник од полноќ. Концептот на емисијата ќе остане идентичен, само се прави мала промена во терминот за емитување. Петок 13-ти му го препуштаме на Џејсон, а ние го заземаме вторник кој е побаксузен ден од петок, што значи очекувајте не да ви упаднеме во вашите домови наседе работна недела и да ве уплашиме. Линкот за оваа епизода ќе го пронајдете под текстов. Гледајте хорор филмови и плашете се. Смрт за цензурата и политичката коректност, да живее хорор жанрот.

Линк за емисијата: 

No comments:

Post a Comment