Tuesday, April 3, 2012

DANSE MACABRE 93 епизода: Human experiments gone wrong. Експериментирање на луѓе во хорор филмовите
HUMAN GUINEA PIG

            На полноќ помеѓу 30 и 31 март на Канал 103 започна 93 издание на радио хорор емисијата Danse Macabre посветено на хорор филмовите во кои има експериментирање врз луѓе. Во емисијата јас зборував за голем број на експерименти кои се извршени во реалноста за напредување на медицината, експерименти во кои голем број на луѓе умреле за таа цел. Еден дел од експериментите беа наменети за откривање на некакви психолошки тенденции кај човечките суштества за подобро разбирање на нивните импулсивни одлуки, а резултатите од овие експерименти се евидентни во секојдневниот живот. Покрај овие експерименти зборував и за тоа што се случувало во воените логори, тогаш кога животот е најевтин-во војната, каде германските, јапонските и другите окупатори ги имаат извршено најгрозоморните експерименти врз луѓето, изложувајќи ги на отрови, гасови, радијација, болести и што уште не. Вклучени беа и експериментите кои се извршени во САД на расните малцинства, децата, менталните пациенти и затворениците, пред сé тие во кои се истражува човечкото покорување под авторитетите и тие во кои биле вклучени тестирања на наркотични супстанци за откривање на нивните дејствија врз човечкиот организам. Ивица зборуваше за анималистичкото експериментирање и докторите кои своите теории за телесните модификации ги применувале врз животните. Филмскиот преглед на хорори во кои има експериментирање на луѓе инспириран од хоророт на реалноста го започнавме со Frankenstein, Metropolis, Dr. Jekyll And Mr. Hyde, па преку Кроненберговите експерименти продолживме со Re-Animator, Altered States, The Rocky Horror Picture Show, Frankenhooker, Human Experiments, јапонските експерименти во Guinea Pig серијалот и Naked Blood и Tetsuo, па сé до модерните: Martyrs, Human Centipede, Das Experiment, Splice, Seeking Wellness, Saw, Hunger, Dread, Hollow Man, Memories Of The Invisible Man, Splice и многу други. Музичкиот експеримент кој беше составен дел од емисијата ги вклучува композициите на бендовите: Cathedral, High On Fire, Dark Hall, Fantomas & The Melvins, Brotherhood Of Sleep, Ufomamut, Ramones, The Flaming Lips, Brainstorm, Rocky Erickson and The Aliens, Buckethead и многу други.
            Како и секогаш под текстов ќе може да го пронајдете линкот за спуштање на емисијата и слободно може во удобноста на вашите домови да изведете по некој експеримент врз луѓето од кои не можете да ги извлечете информациите кои ви се потребни или едноставно сметате дека целта на нивните животи е да послужат во вашите експерименти. Смрт за цензорите и политичката коректност. Уживајте во хорор филмови.

Линк за емисијата:  


Frankenstein

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

The Rocky Horror Picture Show

Altered States

Re-Animator

Human Experiments

Tetsuo: The Iron Man

The Fly

Hollow Man

Das Experiment

The Human Centipede

No comments:

Post a Comment