Sunday, December 4, 2011

Danse Macabre 78 епизода: Кога лудаците ќе ја освојат лудницата
На полноќ помеѓу 25 и 26 ноември започна втората епизода од новата сезона на радио емисијата Danse Macabre на Канал 103. Во оваа епизода јас, Ивица и Боки решивме да ги посетиме најзначајните лудници во хорор филмовите и да ви прераскажеме што прават пациентите во нив. Во емисијата позборувавме за суровите третмани кои биле извршени врз пациентите, некои од нив морале дури и да го жртвуваат својот живот за „научни цели“. Во емисијата станува збор и за морбидните преданија кои се поврзани со духовите на мртвите пациенти и нивната моќ да завладеат со посетителите на менталните клиники кои еднаш влегуваат помеѓу четирите ѕидови и никогаш не излегуваат. Прошетката низ опседнатите ментални институции ја започнавме во американските Атина, потоа Амитивил, Веверли, Бедлам и други оживеани проколнати домови на лудите кои само сакаат да си поиграат со вас во санаториумите на ридовите, за да поминеме и низ Балканот, во невропсихијатрискиот оддел на белградската клиника. Оттука се префрливме во светот на уметноста и ги посетивме култните филмовите The Cabinet of Dr. Caligari, Dr. Jekyll and Mr. Hyde и Shock Corridor, потоа Don't Look In The Basement, Frances, Bad Dreams, Nightmare in a Damaged Brain, продолженијата на хорор серијалите за Фреди, Мајкл и Ксенобајтите кои се случуваат во ментални институции, и на крај ги посетивме најактуелните: Grave Encounters, The Ward, Death Tunnel, Insanitarium, Autopsy, Shutter Island, Session 9 и многу други. Секако дека имаме направено добар музички избор кој може да послужи како терапија за лечење на лудаците, посебно композициите на: Hesus Attor, Naked Ciry, Queens Of The Stone Age, Fantomas, Acid Bath, Type O Negative, King Diamond, Samael, Third I, Nine Inch Nails, Candlemass и други.
            Снимката на емисијата може да ја земете од линкот кој се наоѓа под текстов и да се прошетате во царството на лудилото. Уживајте во хорор филмови!


Линк за емисијата:The Cabinet of Dr. Caligari

Grave Encounters
Shock Corridor
    Веверли Хилс санаториум

Session 9No comments:

Post a Comment