Sunday, June 24, 2012

Danse Macabre 102 епизода: Децата на мракот
Gothic culture


            На 19 јуни на радио Канал 103 започна 102 издание на радио хорор емисијата Danse Macabre посветено на готската култура и луѓето кои ја практикуваат. Во оваа епзода на емисијата, Јас Ивица и Боки зборувавме за основните ознаки на овој концепт, за уметничките влијаниеја кои датираат уште од британскиот готски роман и хорор писателите од елизабетинскиот и викторијанскиот период, зборувавме за готските елементи во сликарството и секако раѓањето на готскиот рокенрол и метал поджанр во музиката. Секако дека не беа изоставени и вредностите и убедувањата кои ги следат почитувачите на ова модернизирано движење, зборувавме и за филмовите кои со своите визуелни квалитети помогнале во создавањето на изгледот на следбениците на ова убедување. Во емисијата коментиравме и за самиот процес на деградирање кој го наметнуваат луѓето кои имаат предрасуди кон обожавателите на готската култура, залепувајќи им непотребни и неиздржани етикети кои повеќе говорат за менталниот склоп на малоумните луѓе кои ги споделуваат овие предрасуди отколку за „другите“ кои се изолираат од групата на луѓе кои се колнат во името на своето едноумие. „Готичарите“ и „Готичарките“ се луѓе кои се фасцинирани со уметнички свет кој го создаваат артистите кои ги создаваат овие империи на мракот, ги истражуваат и најмрачните сфери во умиверзумот и во самиот човек. Музичкиот избор сам по себе се наметна, па затоа и неизбежно беше да слушнете композиции од: Bauhaus, Dead Can Dance, Type O Negative, The 69 Eyes, Moonspell, Paradise Lost, The Sisters Of Mercy, Marilyn Manson и многу други.
            Линкот за емисијата ќе го пронајдете под текстов. Иако на било кој начин ова културно движење се провлекува суптилно низ хорор жанрот уште од самото негово создавање и има заеднички цели, сметавме дека треба да му одвоиме една емисија и на овој феномен на модерното живеење. Затоа уживајте во хорор филмови и плашете се.


Линк за емисијата:

http://i.mixcloud.com/CB46Tx

http://www.sendspace.com/file/t5cwjwNo comments:

Post a Comment