Tuesday, June 5, 2012

Danse Macabre епизода број 100: Прекрасната визија на грозоморниот свет на Гигер
Giger’s Infernal Nightmare

На полноќ помеѓу 29 и 30 мај на Канал 103 почна јубилејното 100-то издание на радио хорор емисијата Danse Macabre посветено на еден од најзначајните сликари за хорор жанрот, инспирација за голем број на творци, маестро Ханс Рудолф Гигер. Во преден план на емисијата беше неговото инволвирање во филмскиот свет, преку неуспешните проекти како што е Dune на Јодоровски и успешните проекти како што е Alien на Ридли Скот, креациите кои ги има создадено Гигер за вселенските бродови и суштествата кои ги има креирано во нив. Зборувавме и за неговите сликарски серијали кои ги има започнато во минатиот век, од деформираните „Атомски деца“, конструкцијата на „Пасажите“, прекрасната дистописка и механизирана визија на Њујорк, демонизамот, еротиката и индустријализацијата во „Биомеханиките“ и морбидниот „Тарот“ и вонземјанскиот „Зодијак“ како и прекрасните грозоморни пеколни визии во „Некрономикон“. Музичкиот избор за оваа емисија сам по себе се наметна, благодарение на ликовниот труд на Гигер, односно беа искористени композиции од бендовите за кои Гигер ги има нацртано обвивките на нивните албуми, така што ќе може да слушнете песни од: Emerson, Lake & Palmer, Magma, Celtic Frost, Danzig, Carcas, како и композиции од бендови кои се миленици на емисијата, бендови како: Sleep, Electric Wizard, The Cosmic Dead, Zombie Zombie и многу други.
            Со оваа емисија Danse Macabre комплетираше 100 изданија (100 години Danse Macabre, со вас уште пред Прва светска војна :) докажувајќи дека достојно и посветено ја промовира хорор културата во Македонија. Јас, Ивица и Боки сакаме да им се заблагодариме на сите гости на емисијата, сите слушатели кои со години ги слушаат нашите гласови на радио и се надеваме дека ќе бидеме доволно интересни за да продолжат да нé слушаат и во наредните 100 години. Затоа гледајте хорор филмови и плашете се.    

Линк за епизодата: 


Само говор:

No comments:

Post a Comment