Monday, May 14, 2012

Danse Macabre 98 епизода: Ако ме силуваш ќе те убијам
Rape – revenge horror

            На полноќ помеѓу осми и деветти мај на Канал 103 започна 98 издание на радио хорор емисијата Danse Macabre посветено на хорор филмовите кои се базираат на силување/одмазда концептот. Во оваа епизода на емисијата јас и Боки позборувавме за основните тропи на овој хорор поджанр, функцијата и трансформацијата на главната хероина од жртва во убиец, односно губењето на едниот идентитет со сопствените идеали и преземањето на друг идентитет кој ја задоволува својата жед за одмазда. Позборувавме и за експлоататорските и за високите уметнички вредности на овој концепт кој може да се пронајде и во други филмски жанрови како што се драмите и акционите филмови, како и блискоста со поджанрот на хорор филмови со упад во домовите. Направивме и паралела помеѓу класиците на овој жанр и нивните римејка и наглата популаризација за овој филмски поджанр. Во оваа епизода се послуживме со филмските примери за овој поджанр како: Thriller: A Cruel Picture, Last House On The Left, I Spit On Your Grave, Ms .45, Sympathy for Lady Vengeance, Torched, Baise Moi, Irreversible, House On the Edge Of The Park и други. Музиката со која го поткрепивме нашето вербално силување на радио брановите ја сочинуваа композиции на: Marilyn Manson, Rob Zombie, Paradise Lost, Cannibal Corpse, Deicide, Funeral Rape, Ministry, Tenacious D, Def Con Dos, 45 Grave и други.
            Линкот за епизодата може да го пронајдете под текстов и слободно спуштете го овој раритетен осврт на овој контроверзен хорор поджанр. Се надеваме дека детално пенетриравме во сржта на овој филмски поджанр и неговите квалитети ги доближивме до љубителите на филмот. Слободоумните верувам дека веќе имаат погледнато голем дел од овие филмови кои ги анализиравме во емисијата, а тие што си ги одгледуваат сопствените предрасуди се надеваме дека нема тоа да го практикуваат уште многу долго време и да го силуваат овој поджанр, етикетирајќи го со погрдни зборови. Смрт за цензорите и политичката коректност. Уживајте во хорор филмови и плашете се.


Линк за епизодата: No comments:

Post a Comment