Sunday, January 29, 2012

Danse Macabre 85 епизода: Најстрашните сцени во најстрашните хорор филмовиWhat makes you scream!

            На полноќ помеѓу 27 и 28 јануари на радио брановите на Канал 103 започна 85 издание на радио хорор емисијата Danse Macabre во која се говореше за најстрашните сцени во хорор филмовите, сцени кои оставаат силни отпечатоци во потсвеста на гледачот и откако ќе заврши филмот. Оваа епизода беше една колекција на сцени кои се толку впечатливи и моќни што може да го поттикнат стравот кој со себе го носат гледачите. Хорор сцените во оваа збирка се визуелно стимулативни на два начина, едниот е тој со помош на звукот, амбиентот и фотографијата (таквите преовладуваат во изборот на Ивица) и такви кои доминираат со шокантната визуелна стилизација (кои преовладуваат во мојот избор). Екипата на Danse Macabre ја подготви оваа листа виз основа на тоа кои сцени предизвикуваат стравопочит кај нас уште од мали нозе, хорори кои тогаш ги имаме погледнато и филмовите кои подоцна нé фасцинирале. Овие сцени сведочат за филмското наследство и богатство на хорор жанрот и секој хорор фан и љубител на хорор филмови треба да ги погледне, барем стотина пати. Музичкиот сегмент на оваа емисија е концепиран врз основа на неколку композиции од саундтраците од филмовите на оваа листа како: Lost Highway, The Exorcist, Inferno и Suspiria, но покрај нив има и композиции на: Marilyn Manson, Puscifer, Tool, Lustmord, Fantomas, Skinny Puppy и други. Се надеваме дека со оваа епизода ќе ве оставиме преплашени до бескрај и преку радио брановите ќе ги евоцираме вашите трауми кои овие филмови ги имаат предизвикано кај вас, а рационалноста се обидува да ги закопа во вашата потсвест. Оваа епизода ќе ви биде добар шок третман.      
            Јас, Ивица и Боки подготвивме една листа од 25 најстрашни хорор сцени за кои станува збор во емисијата и целосниот изглед на листата може да го погледнете под овој текст, а ако сакате да ги слушнете нашите коментари и образложувања на филмовите од листата под неа се наоѓа линкот за емисијата кој слободно може да го даунлодирате. Уживајте во хорор филмови и плашете се. 

Листа на најстрашни хорор сцени од хорорите според Danse Macabre

25. A Nightmare On Elm Street (силување на ѕид, сцена во када)
24. Halloween (Мајкл Маерс во шкаф)
23. Inside (ножиците и пораѓањето)
22. Psycho (сцената под тушот, убиство на Арбогаст)
21. Jacob’s Ladder (сцена во болница)
20. The Exorcist 3 (сцена во лудница)
19. [Rec] (дете на таван)
18. The Blair Witch Project (финиш на филм)
17. The Ring (видео снимка)
16. Alien (појавување на суштеството)
15. The Thing (отворање на граден кош, тест на крв)
14. Ju-On (сцена на скали)
13. Српски Филм (финална пресметка)
12. August Underground Mordum (последно убиство)
11. The House With Laughing Windows (финале на филмот)
10. Inferno (сцена во библиотеката)
9. Mulholland Dr. (кошмар)
8. Don’t Look Now (девојче со црвен мантил)
7. Candyman (пчели во стомак)
6. The Last Broadcast (откривање на ликот на убиецот)
5. The Texas Chainsaw Massace (семеен ручек http://www.youtube.com/watch?v=zqD-UhsbyHY)
4. The Exorcist (Реган и крст http://www.youtube.com/watch?v=rf7lzhw0EnA)
3. Martyrs (мачење во подрум http://www.youtube.com/watch?v=UfStSnMAjfw)
2. Suspiria (сцена во такси и во шума http://www.youtube.com/watch?v=i7sy72PbvaM)
1. The Shining (соба 237, redrum, девојчиња, лудило на Џек http://www.youtube.com/watch?v=3t60oY0TbTU

 Линк од емисијата: The Texas Chainsaw MassacreThe Exorcist
Martyrs
Suspiria

http://www.youtube.com/watch?v=pZ6hgh8kd0A

The Shining

No comments:

Post a Comment