Sunday, July 8, 2012

Danse Macabre 104 епизода: Кој се плаши од жените?
Women in Horror

            На полноќ помеѓу трети и четврти јули на брановите на Канал 103 започна 104 издание на радио хорор емисијата Danse Macabre посветено на жените во хорор индустријата. Во оваа емисија имавме две гостинки со кои јас и Боки позборувавме за различните ставови кои ги имаат гледачките на хорор филмови со одредени проблематики кои го тангираат жанрот, како на пример финалните девојки, голотијата во филмовите и воопшто создавањето на женски ликови на филмското платно. Зборувавме и за неколку актерки кои со своите изведби имаат оставено траен белег не само во својата кариера туку и во хорор жанрот, актерки како Сигурни Вивер, Џејми Ли Кертис, Барбара Стил, Ингрид Пит. Зборувавме за револуцијата која на овој план ја направи и Елвира со нејзината шармантна појава на филмското платно и за самата трансформација од актерки кои глумат жртви во хорор филмови стануваат актерки кои се кралици на мракот и олицетворение на злото. Во емисијата секако дека не останаа заборавени и големиот број на хорор режисерки кои се обидуваат да создадат свој кинематографски стил во филмскиот свет со кој доминираат мажите, авторки како: Мери Харон, Мери Ламберт, Џенифер Линч, Роберта Финли, Антонија Бирд, Клер Дени и многу други. Музиката која беше составен дел од емисијата се состоеше од композиции на бендови кои имаат женска вокална интерпретаторка како на пример: Which Mountain, Blood Ceremony, Opera IX, The Creepshow, Zombina And The Sceletons, Coven, Cadaveria,  Matriarch, Malsain, Ordo Funebris и многу други.
            Линкот за спуштање на емисијата, како и секогаш, може да го пронајдете под текстов. Со оваа емисија се надеваме дека помогнавме во рушење на неколку полови стереотипи за тоа кој смее да биде пред и зад камерата за време на снимање на хорор филмови. Ова е претпоследна епизода на Danse Macabre за оваа сезона, така што до наредното слушање уживајте во хорор филмови и плашете се.

Линк за емисијата:   No comments:

Post a Comment